Рисков жп прелез застрашава живота на преминаващите в павликенското село Стамболово. Почти при всяко преминаване на влак в района, се стига до опасни ситуации. За това са сигнализирали зрители на bTV.

От изпратените снимки, авторът на които е пожелал анонимност, се вижда как училищните автобуси минават при спуснати бариери. Шофьорите им не отричат.

"Доколкото знам от колегите, прелезът е бил развален. Изчакали и са преминали, гледали са там хора отстрани и са преминали. Вторият колега даже каза, че после вече на връщане, като е натоварил децата, вече на връщане, ония там, дето прави прелеза, е вдигал бариерата на ръка.", разказва шофьорът на училищен автобус Христо Христов.

От Националната компания железопътна инфраструктура са потвърдили за bTV.

"Друг е въпросът дали това техническо лице има правомощията да го прави. Изискали сме обяснения от директора на училището и респективно от шофьора", заяви министър Красимир Вълчев.

Според училищното ръководство случаят не е прецедент.

"Този път не са позвънили на 112 по простата причина, че техникът, който е дошъл да отстрани повредата вече е бил там. Колоната е била доста голяма.", разказва Радка Станева, директор на ОУ "Св. Климент Охридски" - Павликени.

Проверката ни на място засече работещ прелез в не особено добро техническо състояние и недоволни шофьори.

"На седмицата по три-четири пъти се разваля", казва Ивелин Иванов от Стамболово, който разкрива, че в такива ситуации чака, но когато се натрупат коли, започват да преминават.

Кметът на село Стамболово - Петър Петров, също е притеснен.

"Не виждам да се е променило нещо от БДЖ. Явно такива са им системите тука и са повреждат доста често", споделя Петров.

Само през тази седмица прелезът е аварирал два пъти.