Част от учениците в Първо средно училище "Свети Седмочисленици" в Търговище, където почина учителка, минава на онлайн обучение за две седмици. Решението бе взето от учителския съвет, чието заседание продължи часове. Учениците бяха силно разстроени и помолиха за позволение да не посещават училището, тъй като заразяват учителите си. С тях вече работи психолог.

От утре учениците от 5 до 12 клас ще се обучават онлайн, докато тези от долния курс ще учат присъствено. Ако обаче родители и на по-малките ученици искат и те да се обучават онлайн това ще бъде разрешено. 

В училището учат общо около 1200 ученици. 

Една от причините за крайната мярка е смъртта на 58-годишната учителка по география от това училище

Учителката се е почувствала зле в неделя и развила скоротечна бронхопневмония, а пробата й за коронавирус била положителна. Жената имала сърдечни проблеми от години, но все отлагала да оперира сърцето си, както й предлагали лекарите. Колегите й я описват като "изключително мила".

Осиротели без класната си ръководителка, децата от нейния 8 "г" клас поискаха на първо време да минат на дистанционно обучение, за да не бъдат заразени и други преподаватели от училището. Осмокласничка се оказа контактна на един от родителите й, който е с коронавирус. 

Още 7 учители от това училище са с положителни за коронавирус проби, като трима от тях са в болница заразени са и няколко ученици. Пет паралелки са под карантина. 

Миналия четвъртък училището бе напълно дезинфекцирано, през което време учениците бяха отново на онлайн обучение, но обстановката не се успокои. 

Само за последното денонощие в училището са постъпили над 250 молби от родители децата им да минат на електронно обучение.

Още днес втората смяна ученици бяха върнати по домовете си и нямаха занятия присъствено.