Дистанционното обучение на гимназистите от 8 до 12 клас в София продължава, онлайн ще учат вече и учениците от 6 и 7 клас, реши на днешното си заседание Софийският щаб за борба с коронавируса, след като такава препоръка отправи и кметът Йорданка Фандъкова.

Мярката се въвежда от петък, 13 ноември, и се предвижда да остане в сила две седмици - до 27 ноември. Ако ситуацията се влошава или не се подобрява, тя може да бъде удължена още или по-малките ученици, за които засега присъственото обучение се запазва, също да минат онлайн.

На директорите на училища вече се препоръчва при повишаване на броя на заболелите учебният процес да преминава в електронна среда и за други класове. 

Към момента 49 столични училища са преминали в обучение от разстояние. Заболелите и карантинирани ученици са 6265, а карантинираните учители и възпитатели - 780.

За детските градини също все още не се обсъжда затваряне.

Остава в сила за още две седмици забраната за работа на нощните заведения - барове, клубове и дискотеки, както и въведеният вечерен час за работа на местата за хранене и кафенетата - до 23.30 ч.

Продължава да важи и забраната лица под 18-годишна възраст да могат да посещават сами моловете.

Гражданите над 65 години пък ще се възползват от "зелените коридори" в хранителните магазини в интервала между 8.00 и 10.00 ч.

Продължават проверките на СДВР, ЦГМ, Общинска полиция и Столичният инспекторат за спазване на мерките в градския транспорт и търговските обекти. Отчита се, че все повече хора носят маски и спазват дистанция на обществени места. От началото на месеца екипите на СДВР са проверили 6656 карантинирани лица.

И други големи градове, освен София, минават масово на дистанционно обучение.

Във Варна учениците от 6-ти до 12-и клас преминават на онлайн обучение до 22 ноември.

Всички 56 училища в Пловдив също няма да учат присъствено също до 22 ноември.

В Русе това ще важи също за учениците от 6-и до 12-и клас.

А в област Бургас учениците от 6-и до 12-и клас ще се обучават в дистанционна форма от 12-ти ноември, до 25-и ноември включително.

До края на месеца и всички ученици от 8-и до 12-и клас във Велико Търново също ще продължат да учат дистанционно.

По-малки населени места обаче връщат присъственото обучение - Ловеч, Стара Загора и Смолян, съобщи БНТ.

Всяко училище има правото да реши дали да пусне в дистанционна форма на обучение учениците си и от по-ниските класове - от 1-ви до 5-и клас. Решението е на директорите, които трябва да преценят каква е реалната ситуация в училищата.

Удължава се онлайн обучението за две седмици и в УНСС.