По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов 20 ученици и 4 техни преподаватели бяха транспортирани с правителствения "Еърбъс" от Италия във връзка с разпространението на новия коронавирус.

Самолетът е кацнал на летището във Варна около 03:00 ч. българско време. Групата е била придружавана от полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра "Медицина на бедствените ситуации" към Военномедицинска академия.


По време на полета нито един от пътниците не е проявил болестна симптоматика. При направените прегледи след пристигане на българска земя също не са констатирани проблеми - и децата, и преподавателите им са в добро здравословно състояние. На всички е препоръчано да си останат вкъщи, докато премине карантинният период от 14 дни.

Началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Добрич Жоро Тошков съобщи още, че е разговарял с учениците преди да излетят от Ботуша и всички те, както и родителите им в България, били спокойни.

Учениците, които са на различна възраст и от различни класове, били в Италия по програма "Еразъм". Живеели във ферма и не са имали контакт с много хора.

Снимка: Дир.БГ

Правителственият самолет е излетял от София към 22 ч. в сряда, като пилотите са били изолирани в кабината.

"По огледа на специалистите няма деца със симптоми или данни за заболяване. Бяха в едно добро настроение, видно не бяха притеснени. Видяхте, че буквално за минути мина граничния контрол, огледа на медицинските лица", посочи и кметът на Варна Иван Портних.