Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посрещна първите гости на парламента в Деня на отворени врати, посветен на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Това бяха ученици от София и Дупница.

Караянчева приветства децата в сградата на парламента в деня, когато преди 140 години се е състояло първото заседание на Учредителното събрание. Тя им разказа как в някои райони се е гласувало за народни представители в Учредителното събрание с черно и бяло бобче или бобче и царевица, защото хората били неграмотни, също така за поета Димчо Дебелянов, който бил парламентарен стенограф, както и за дебатите и приемането на законите на първо и второ четене в пленарната зала на настоящия парламент. Голямата атракция за децата беше да ударят парламентарния звънец и да се снимат с председателя на Народното събрание.

"Радвам се, че има много деца около нас, защото те са нашето бъдеще", коментира пред журналисти Цвета Караянчева. По думите й те са продължителите на строителите на съвременна България. "Много се радвам, че има днес много деца и възрастни, това е отношение към историята, към Конституцията, към парламентаризма в България", добави тя.

До 16.00 часа днес вратите на Народното събрание са отворени за граждани, които могат да видят оригиналите на Търновската конституция и Сребърната конституция. Сред експонатите в изложбата са лични вещи на Петко Р. Славейков - първата Библия на говорим български език от 1871 г., издадена в Цариград, джобен часовник, калъф за пера, мастилница, перо, с което е писал, сребърна кутия и броеница, както и масата, която той донася от дома си, за да бъде подписана на нея Търновската конституция. Гражданите имат възможност да разгледат и пътуващата изложба "140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция".

Сред посетителите на парламента бяха и студенти по Право на дългогодишния депутат Екатерина Михайлова, както и много деца и възрастни. Първите гости в сградата получиха папки с информационни материали по случай 140-годишнината от Учредителното събрание и за историята на парламента.

На 16 април ще бъде Денят на Конституцията във всички български училища, обяви още председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя обясни, че целта тази година е да се популяризира българската Конституция и Учредителното събрание сред гражданите. "Досега са се правили научни конференции, но сега е хубаво всички български граждани да знаят, че преди 140 години нашите предци са приели един от най-демократичните основни закони в Европа", заяви Караянчева.