Eлектронните цигари могат да намалят вредата от пушенето не само за самите пушачи, ако те преминат на тях. Голям би бил ефектът и за пасивните пушачи, защото често на токсичния дим са изложени уязвими групи като деца и възрастни хора. Последните научни данни за намаляването на риска от тютюнопушенето чрез бездимните иновации бяха обсъдени на световния форум Е-Cigarettes Summit 2020 в Лондон, който тази година се проведе онлайн. В едно от най-големите световни събития по темата се включиха признати изследователи, медици и експерти по електронните цигари от цял свят.

Великобритания, където се провежда форума, е една от държавите, в които намаляването на вредата от тютюна е държавна политика и електронните цигари от години са препоръчван метод за отказ от пушенето за хора, които иначе не могат да спрат вредния навик. Поради все по-голямата популярност на вейпинг устройствата на Острова учените са готови с ново токсикологично проучване по искане на британското здравно министерство.

"50% от пушачите биха развили заболяване, свързано с тютюнопушенето, през живота си. Електронните цигари са алтернатива, с която пушачите могат да намалят вредата от пушенето на цигари. Най-токсичните химикали, открити при конвенционалните цигари или не присъстват в електронните или присъстват в много по-ниски нива, казва проф. Алън Бубис, професор по токсикология в Imperial College London.

Например нивата на специфичния за тютюна нитрозамин NNK в електронните цигари са по малко от 3% от нивата му в конвенционалните цигари. Анализът обхваща 36 химични елемента. За разлика от горимите цигари, в електронните устройства токсиколозите не откриват живак, а елементи като олово, рубидий, арсен, сребро, кобалт, бисмут, паладий и кадмий се срещат рядко - имат ниски нива или не се откриват, сочи изследването.

Намалената вреда на аерозола от е-цигарите спрямо цигарения дим е от изключителна важност за пасивните пушачи. Известно е, че при горенето на една цигара се отделят над 7000 вредни вещества, а някои учени сравняват веществата, които попадат в белите ни дробове с тези от атомен реактор.

Основният проблем е горенето, категорични са учените.

Най-добре спрете да пушите, но ако не можете, то поне намалете вредата за себе си чрез бездимни устройства като е-цигарите с течност и устройствата с нагряване на тютюн, категорични са експертите.

"Нивата на никотин, които се отделят при пушенето на електронни цигари във въздуха също са доста по-ниски от тези при пушенето на цигари", посочва проф. Бубис.

Как да затворим вратата към пушенето?

Снимка: Shutterstock

Електронните цигари, разбира се, не са без риск, въпреки че вредата е значително по-малко от тази на конвенционалните цигари и са необходими още проучвания за дългосрочния им ефект върху здравето, припомнят експертите. Затова и е важно да се ограничи употребата им от младежи и непушачи, тъй като те са предназначени единствено за пълнолетни пушачи.

В голяма част от държавите е-цигари са под строги регулации и продажбата им е забранена за лица под 18 г.

Един от аргументите на противниците на електронните цигари е, че те може да се окажат стъпка към пропушването на цигари. Затова е важно да се спазват стриктно ограниченията за достъп до тези продукти от непълнолетни и непушачи.

"Докато изследванията за намаляването на вредата продължават, дебатите относно регулациите се разделят на "помогнете на пълнолетните пушачи да спрат" и "защитете децата". Подпомагането на пълнолетните пушачи да се откажат от вредния навик чрез е-цигарите и ограничаването на достъпа до тях от младежите не се изключват взаимно", посочва в своя статия асистентът в Университета в Оксфорд и ръководител на Cochrane Tobacco Addiction Group д-р Джейми Хартман-Бойс. Признавайки, че стимулирането на пълнолетните пушачи да се откажат от пушенето е и начин за защита на пасивните пушачи, сред които са и децата, дебатът може да бъде продължен. Това е необходимо за изработване на политики, които едновременно да служат за превенция и ограничаване на достъпа до електронните цигари от младежите, както за подпомагане на пълнолетните пушачи да спрат пушенето, посочва д-р Хартман-Бойс.

Д-р Хартман-Бойс от Университета в Оксфорд е съавтор на анализа "Електронните цигари като средство за отказ" - допълнение към Кохрейн метаанализите за електронни цигари, публикуван през 2020 г. Той включва 50 изследвания с 12 430 участници. Кохрейн метаанализите са едни от най-достоверните изследвания на данни за потенциални ползи и вреди при различни здравни състояния и интервенции, заради широкия си обхват и точност. Те дават освен общ резултат и степен на достоверност на изследванията.

Представяйки анализа на Глобалния форум, д-р Хартман-Бойс разясни, че се откриват доказателства за ползите от употребата на електронни цигари, съдържащи никотин, при отказа от тютюнопушене в сравнение с никотин заместващи терапии, електронни цигари без никотин или промяна на поведението. Сигурността на доказателствата в полза на електронните цигари обаче е средна в първите два случая и ниска в последния. Това потвърждава нуждата от провеждане на повече изследвания, които да донесат достоверни данни с висока сигурност.

Пушачите превръщат децата си в пушачи

Снимка: Shutterstock

"Когато работиш в сферата на борбата с тютюнопушенето и подпомагане на отказа от вредния навик чрез електронните цигари често чуваш аргумента:

"ОК, те може би помагат на възрастните пушачи, но подлагат на риск младежите. Изпускаме обаче факта, че когато възрастните пушат, това нанася вреда и на децата около тях", казва още д-р Хартман-Бойс.

Децата, чиито родители пушат, са около три пъти по-склонни да пушат в живота си, показват резултатите от изследванията. Вторичният дим от цигарата причинява много здравословни проблеми при кърмачета и деца, включително синдром на внезапна детска смърт. Поради липсата на горене и цигарен дим, бездимните продукти като електронни цигари и устройства с нагряване на тютюн са значително по-малко вредни както за ползвателите им, така и за околните в сравнение с конвенционалните цигари.