Международната конференция "140 години дипломатически отношения Италия - България (1879-2019)" стартира тази сутрин в Гранд хотел "София". Събитието e организирано от Посолство на Италия в София в сътрудничество с Института за балканистика с Център по тракология към Българската академия на науките (ISB&CT-ABS) в рамките на изследователския проект на Института с департамента "Политически науки" на Университета Рома Тре, предаде агенция Булфото.

Учени и дипломати от Италия и България разказват историята на дипломацията между двете страни, посочват интересни и нови изследвания върху политиката, историята и културните връзки между двете държави. От изнесените студии разбираме, че всъщност страните ни са много по-свързани, отколкото очакваме, и не само заради културата и изкуството. Италия е защитавала интересите на България по време на Берлинския конгрес, капитан Петко войвода не просто е бил един от гарибалдийците, а заедно с легендарния Джузепе Гарибалди е създал прочутата "гарибалдийска дружина" в състав от 220 италианци и 67 българи.

В конференцията участват: Ариана Аризи Рота (професор в Университета в Павия), Стефано Балди (посланик на Италия в София), Алберто Башани (доцент в Университета Рома Тре), Антонио Д"Алесандри (професор в Университета Рома Тре), Пенка Данова (доцент в Института за балканистика с Център по тракология към БАН), Светлозар Елдъров (професор в Института за балканистика с Център по тракология към БАН), Франческо Гуида (професор в Университета Рома Тре), Дария Карапеткова (доцент в Софийския университет), Александър Костов (професор в Института за балканистика с Център по тракология към БАН), Лучано Монцали (професор в Университета в Бари), Ивайло Начев (главен асистент в Института за балканистика с Център по тракология към БАН), Кирил Топалов (професор в Софийския университет).

Сред тематиките, които ще бъдат застъпени, са "Българи и италианци от Възраждането до Първата световна война", "Икономическите отношения между Италия и България (1879-1989)", "Италиански дипломати в София от 1879 до днес", "Италианската дипломация в София непосредствено след Втората световна война".

В рамките на конференцията се провеждат други две съпътстващи я важни инициативи, осъществени по случай тази годишнината. Едната е изложба на исторически фотографии, подготвена от посланик Стефано Балди, в която се преминава през тези 140 години чрез изображения, показващи различните етапи, характеризиращи дипломатическите отношения между Италия и България. Изложбата, която за пръв път ще бъде показана на форума, след това ще се представи и в други български градове и институции.

По време на конференцията ще бъде представено изданието "История на дипломатическите отношения между Италия и България чрез италианските дипломатически документи", специално подготвено по този повод. В книгата е направен подбор на италиански дипломатически документи, изпратени от или до Посолството на Италия в София, които вече са публикувани от италианското Министерство на външните работи и международното сътрудничество. Изданието представлява необикновено богат източник на информация, предоставящ възможност за създаване на задълбочена представа за събитията, характеризиращи отношенията между двете страни.