До Коледа смъртните случаи от COVID-19 в България може да станат 7 пъти повече. Тази прогноза направи пред Нова тв д-р Петър Марков от Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон.

"От 1 месец насам имаме стръмно нарастване на заразените. Преди година по същото време имаше същото стръмно покачване. Тогава смъртните случаи до Коледа станаха 7 пъти повече. Разликата е, че тогава започнахме от ниска база на заразени - около 200 на ден и около 17 на ден починали. А преди около месец бяхме над 2000 заразени на ден и над 100 смъртни случая на ден. Ако тези 100 смъртни случая станат 7 пъти повече на ден до Коледа, разбирате какво се случва", коментира д-р Марков.

По думите му това е сценарий при липса на контрол или при слаб контрол.

"Надявам се, че властите ще вземат мерки", обяви д-р Марков, но не прогнозира кога ще е пикът на четвъртата вълна.

По думите му разпространението в момента е толкова голямо, че може да бъдат наложен пълен локдаун на всички. След като бъде овладяна малко вълната, само на хората без "зелен сертификат".

Голямата разлика между България и западните държави според него е степента на ваксинираните. По думите му в страните с висок процент ваксинирани дори да има лека вълна, не умират хора.

"Тази болест протича с много типични симптоми. Много са важни първите 7 дни. В рамките на тях се развиват усложненията", обясни пулмологът д-р Петър Чипев.

Именно в първите 7 дни пациентът има нужда от лекар, който да го прегледа и успокои.

"Според мен това е отговорът на въпроса защо са препълнени болниците. Очевидно не водим войната правилно", заяви д-р Чипев.

Доц. Христо Хинков потвърди, че има опасност да се стигне до стряскащия брой смъртни случаи на ден. По думите му тенденцията към момента е, че увеличаваме броят на смъртните случаи.

"Това е големият проблем. Смъртността е мултифакторна, не се дължи само на COVID-19. Това е голям проблем на нашата здравна система", обясни доц. Хинков.