Доц. Стойно Стойнов, който работи в Институт по Молекулярна Биология, БАН, алармира за проблемите от временното закриване на СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев". Той смята, че ако имахме Здравна карта, 3-годишното дете, което почина, нямаше да се приема 2 часа, след като е докарано втори път.

"Трагедията от смъртта на 3-годишното дете разтърси българската общественост. Детето почива от бързо развиваща се хеморагична пневмония за по-малко от денонощие. Поради липса на свободни места и липса на сериозни дихателни усложнения детето първоначално не е прието за лечение в интензивното отделения на СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" (Педиатрията). Няколко часа по-късно детето е прието, като приемът му отнема около 2 часа поради натовареност на спешния кабинет. Според специалисти, детето не е имало шанс да оцелее от болестта и аз нямам причини да се съмнявам в тяхното мнение", казва той.

"Наскоро дете на мои приятели бе спасено от тежка и рядка форма на енцефалит, диагностицирането на която е предизвикателство и за най-добрите болници по света, само поради изключително професионалните диагностика и лечение от страна на екипа на Интензивното отделение на Педиатрията. Винаги, разбира се, остава въпросът какво би станало, ако починалото дете бе прието по-рано. И ако за него не е имало шанс, по-бързият прием и настаняване в интензивно отделение може да е критично за спасяването на деца с други диагнози. Случаи като този показват, че капацитетът за прием на отделенията за интензивно лечение на деца са недостатъчни. Наличието на Електронна здравна карта с въведени данни от предишни изследвания на пациента също би съкратило значително времето, както за първоначален преглед и прием, така и при наложително прехвърляне в друго лечебно заведение. Записването в електронна здравна карта на поставена диагноза и проведени изследвания и лечение ще доведе до ясно и бързо разследване при съмнения за неправилно лечение", споделя още доц. Стойнев.

Снимка: Личен архив

Според него вместо трагичният случай да ни подтикне като общество да решим тези проблеми, то доведе до затварянето на едно от малкото места, в които се извършва интензивно лечение на деца и допълнително ще намали възможността за тяхното спешно лечение.

"Своевременното диагностициране и лечение на спешни случаи изисква работата на добре сработени екипи от пулмолози, кардиолози, невролози, имунолози и анестезиолози, специализирани в работа с деца, които не се създават от днес за утре. Ето защо ние трябва да насочим усилията си за разширяване капацитета на детските интензивни отделения, а не за тяхното закриване. Крайно наложително е и въвеждането на Електронна здравна карта, която ще повиши ефективността при прием и лечение на пациентите, ще разтовари лекарите от несвойствени задължения и ще повиши контрола над провежданото лечение. Не на последно място, тя значително ще намали възможността за злоупотреби, което ще освободи ресурс за финансиране на здравната помощ", завършва доц. Стойно Стойнов.