Конфликтът в Катуница е провокиран преди два дни, от скарване на две деца на 7 и 9 години, едното от ромски произход, съобщи директорът на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов. Скандалът се е прехвърлил и между родителите, като след кратък сблъсък между хора от селото и внуците на Кирил Рашков - Цар Киро, двете страни подали жалби в полицията за тормоз и заплахи. Вторите обаче решили да действат. Роми от Столипиново тръгнали с оранжев бус "Форд Транзит", за да защитават Рашкови, при което прегазили 19-годишния Ангел Петров, докато разхождал кучето си. Според очевидци автомобилът връхлетял върху младежа и го влачил няколко метра, после шофьорът избягал в неизвестна посока. Пострадалият бил откаран в болница, където по-късно починал, съобщи Дарик.

Минути по-късно мъже от Катуница започнали да се събират пред къщите на Рашкови. На място пристигнали и двама полицаи от участъка в Садово. След около час микробусът отново се появил и се врязал в образувания кордон от хора. Прегазил двама души и блъснал полицаите, след което се скрил в двора на дъщерята на Цар Киро, вследствие на което трима полицаи са със счупени ръце, каза директорът на пловдивската полиция. Напрежението между роми и българи ескалирало и по една от къщите била хвърлена бутилка със запалителна течност. На място пристигнали екипи на пожарната, които потушили огъня. 

Над 150 полицаи и жандармеристи са били вдигнати по тревога през нощта за осигуряване на реда в селото. Шестима роми били арестувани, като никой от задържаните не е роднина на Цар Киро, съобщи Тодор Чонов. Според него ромите, които са нападнали хората от Катуница снощи, са били на гости на Цар Киро и са от пловдивския квартал „Столипиново", дошли в селото да отбележат годишнина от смъртта на един от синовете на Рашков.

Днес недоволството на хората от селото ескалирало. Те от години се възмущавали от своеволията на фамилията на Цар Киро. По време на срещата на комисар Чонов с хора от селото, местни жители се събрали пред кметството, за да изразят позицията си -  искат изселването на Кирил Рашков от селото. Според тях има протекции от страна на властите над Цар Киро. След това събралите се тръгнали към имотите на Рашков, влязли в една от резиденциите му и започнали да чупят. Младежи преобърнали 5-6 автомобила, спрени на улицата- от ромския клан. С камъни отново били атакувани прозорците на къщата на починалия преди няколко години син на Кирил Рашков.

Междувременно 16-годишно момче- Павел, припаднало по време на шествието към царкировата къща в село Катуница, предаде "Фокус". Момчето било с увредено сърце и байпас и впоследствие е починало в болницата. Група млади хора отново са се събрали в центъра на Катуница и планират протест от 20.00 часа. Към тях ще се присъединят и агитки на на пловдивските отбори „Ботев" и „Локомотив". В селого все още има засилено полицейско присъствие.

  В предаването на Нова телевизия "Директно Карбовски" Цар Киро обяви, че няма намерение да се изселва от селото.

Издирва се шофьорът на буса, блъснал 19-годишния младеж, и се провеждат разпити на свидетели. Образувани са 4 досъдебни производства. Комисар Чонов съобщи, че започва цялостна проверка на стари преписки срещу Рашков и фамилията му. Ще бъде направена и цялостна проверка на неговия бизнес, който ще се извърши съвместно с данъчните и митниците, допълни шефът на пловдивската полиция. По думите му, резултат от проверките може да се очаква още следващата седмица. Полицията ще остане в района докато е необходимо, гарантира министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По-късно днес премиерът Борисов коментира, че случаят не трябва да се политизира и че това може да бъде опасно. Политика на етническа основа не бива да се прави, посочи Борисов.

Вечерта в Катуница пристигна и главният секретар на МВР Калин Георгиев. "Семейство Рашкови в момента не са тук. Погрижили сме се да ги няма, за да не ескалира допълнително напрежение”, каза Калин Георгиев. Специалните полицейски сили, които са на място в момента, пазят единствено обществения ред, а не семейство Рашкови”, подчерта главният секретар, цитиран от "Фокус".

През 2002 година подобно силно напрежение възникна във видинската ромска махала. Сблъсък между два клана доведе до две убийства, а едната фамилия - Зрънкови беше изселена от квартала. И тогава над 300 полицаи се грижиха за реда.