Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов на брифинг в МВР, предаде  „Фокус”. Васил Костов-Васко Кеца, Янко Попов-Туци, Райчо и Николай, задържани при днешната полицейска операция "Килърите" 2, са с 24-часова мярка "задържане под стража".

Васко Кеца и Туци бяха освободени от съда след задържането им по операция „Килърите” и покушението на Юри Галев.

Румен Рачев бе застрелян с три куршума на 3 юли 2009 г. пред болницата в града.

Райчо и Николай са стопанисвали хижа "Веда" в село Говедарци. Там се укривали Георги Георгиев и Владимир Филев - физическите убийци на Румен Рачев, обясни министърът. Непосредствено преди убийството и няколко дни преди това те са били в хижата.

За убийството на Румен Рачев има свидетели, които са разпознали извършителите, добави Цветанов.
„Това, което ни дава по-голяма светлина е, че има свидетелски показания и разпознаване на Васко Кеца и Туци. Те са хората, придвижвали физическите извършители на убийството. Те са били организатори на убийството, но поръчката е дадена от други лица. Стрелците, физическите извършители на убийството, са в неизвестност", обясни той.

Цветанов обясни, че когато има подобен вид престъпление е много по-трудно и сложно разкриването. "Извършителите на убийството на Рачев са изчезнали. Представете си какво се е случило с тях от поръчителите”, каза още Цветанов.
По думите му, мотивът за убийството на бизнесмена най-вероятно е уреждане на финансови взаимоотношения.

Според министъра може да се направи заключение за стройно организирана престъпна група, извършвала мокри поръчки за убийства в страната. В МВР имали информация за извършени още 2-3 убийства от групата.

„Последните 10 дни бяха изключително активни в работата по документирането и анализирането на информацията, събрана в последните няколко месеца”, каза Цветанов.

Окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова заяви, че от четиримата задържани със сигурност трима ще бъдат привлечени като обвиняеми и ще бъдат задържани в срок от 72 часа.

Министър Цветанов отказа да коментира дали сумистът Петър
Стоянов
, който беше задържан заедно с Костов и Попов за убийството на бизнесмена Юри Галев, е съпричастен и към покушението срещу Румен Рачев.
Не стана ясно и кои са поръчителите.

Вижте видео от изявлението на министър Цветанов