Решението на ВКС, което потвърждава присъдите на Окръжен съд-Видин и Софийския апелативен съд, е окончателно и не подлежи на обжалване. Според него 75-годишният Брайсън ще трябва да заплати и по 100 000 лева на родителите на убитото момче.

Брайсън беше признат за виновен по обвинение за умишлено убийство на детето от видинското село Лагошевци, извършено по особено мъчителен за жертвата начин, в началото на 2012 г.

В хода на разследването е установено, че през 2006/2007 г. британецът си купил къща в селото и добре познавал семейството на Христина К. – майката на Станислав.

Чужденецът имал проблеми в селото – някой драскал микробуса му, пукал гумите му, а неизвестен отровил едно от кучетата му, към които бил силно привързан. Седмица преди убийството, той замерил с дърво Станислав, тъй като детето било ритнало кучето му, което го лаело и се опитвало да го захапе.

По това време момчето е ученик в пети клас в училището в град Димово. Учители и ученици го описват като добро и неконфликтно дете.

На 04.01.2012 г. Станислав бил във ваканция. Около 16 ч. майка му го изпратила да занесе храна на възрастен трудноподвижен съсед. Пътят минавал покрай къщата на Брайсън, който бил отпред. Кучето отново залаяло момчето и то го ритнало. Мъжът чул жалното квичене на кучето Лайка и това много го ядосало.

Приближил се до детето и го ударил силно в лицето, след което започнал да крещи и да го друса. След това навил яката на връхната му дреха и започнал да го души, като същевременно го питал дали той е надраскал колата му и е отровил кучето му. Въпреки че Станислав отричал, англичанинът го хванал през врата и го повлякъл към склона на дере, което водело към реката. По пътя обувките на детето се събули, а тръните на храстите свлекли долнището на анцуга му.

Брайсън хвърлил момченцето в дерето, като увил долнището около врата му и го завързал няколко пъти. Убеден, че го е удушил, ритнал детето в областта на тила и втори път в тялото, захвърлил настрани найлоновата торбичка с храна и тръгнал обратно към дома си.

Около 17:50 ч. майката на Станислав се притеснила за него и тръгнала да го търси из селото, отишла и до дома на кметския наместник, който подал сигнал на телефон 112. При започналото издирване полицаите говорили и с англичанина, но той  отрекъл да го е виждал.

Трупът на детето е открит едва на 21.01.

Съдебно-медицинска експертиза показва, че причина за смъртта е механична асфикция, с продължително протичане - с моменти на отпускане и поемане на въздух от пострадалия.

В хода на разследването Брайсън бил подложен на детектор на лъжата и се "провалил". Тогава признал. Проведен бил и следствен експеримент, по време на който подробно описал как е удушил детето и завел присъстващите до мястото, където бил намерен трупът. След повдигане на обвинението, британецът потвърди думите си и пред съдия 

Жалбата на защитата на подсъдимия е оставена без уважение от ВКС.
Направените възражения, че на подсъдимия не е осигурен своевременно писмен превод на постановлението за привличане като обвиняем и така не е разбрал в какво е обвинен, са отхвърлени като неоснователни. От писмени доказателства и разпитите на свидетели се установява, че на Дейвид Брайсън е бил осигурен преводач, който устно е превеждал.

Като неоснователни са отхвърлени и твърденията на чужденеца, че му е упражнено полицейско насилие „да окаже съдействие на разследващите“, че е бил хипнотизиран и упоен. Според ВКС има показания на множество свидетели за липса на въздействие върху подсъдимия, а и разпитите му са провеждани в присъствието на защитник, преводач и пред съдия.