Според бургаските магистрати, шест протокола от делото се били предявени лично на Дишков без присъствието на адвокат. По думите на защитника Бойчо Боев неправомерното предявяване на материали по делото е съществен проблем, съобщи БНР.

"Според Наказателно-процесуалния кодекс да предявяват материалите на обвиняемото лице без адвокати е недопустимо. Пламен е чел сам материалите, без да присъства адвокат, когато защитата е задължителна. Би трябвало, ако ние не присъстваме, да му се назначи служебен адвокат", обясни Боев.

35-годишният подсъдим не присъства на днешното съдебно заседание. Кела страда от остра коксартроза. Защитата му представи на съдия Събчо Събчев болничен лист, според който Дишков не може да бъде транспортиран и да прекарва дълго време в седнало положение.

Съдията намери молбата за основателна, но изрази учудване, че състоянието на подсъдимия се е влошило, въпреки че се лекува в санаториум в Поморие, и посъветва затворническите власти  да направят проверка, съобщи "24 часа". След отстраняване на пропуските, прокуратурата отново трябва да напише обвинителен акт и да го внесе в съда.

Пламен Дишков бе обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол от 12 декември 2002 г., след като три седмици по-рано той и двама негови съучастници смъртоносно раниха бургаския бизнесмен Димитър Стаматов-Мастара.

Мастара беше собственик на месарската фирма „Дани 87” и бе смятан за един от приближените на несебърския бос Димитър Желязков-Очите.

След стрелбата Кела напуснал страната с полет за Полша. През 2007 г. Бургаският окръжен съд го осъди задочно 20 г. затвор, а апелативните магистрати потвърдиха решението.

На 24 август 2011 г. Кела беше арестуван от португалската полиция в град Кашкайш и върнат в България.

От началото на януари 2012 г. той бе в бургаския затвор за излежаване на присъдата си, но през май същата година Върховният касационен съд отмени наказанието и върна делото на досъдебното производство.