Това заяви криминалният психолог и заместник-ректор на Академията на МВР доц. Неделчо Стойчев пред Нова телевизия.

23-годишната Вероника Здравкова бе намерена убита в студените води на река Янтра навръх 3 март. Момичето изчезна дни по-рано на връщане от работа. За престъплението бе задържан 40-годишният рецидивист Илиян Здравков. Съдът във Велико Търново го остави за постоянно в ареста, а мъжът направи самопризнания и пред съдия.

По думите на Стойчев при Здравков поведението не е поправимо, защото той е психопат и структурата на характера му не подлежи на промяна.

"Психопатията не е болестно състояние, то е характерна аномалия. Илиян Здравков не изпитва никакво чувство на вина, а умее и да манипулира. Ако той остане на свобода, ще извърши отново престъпление", категоричен бе психологът.

Той обясни още, че всички серийни убийци имат черти на психопати, но не всички психопати могат да са серийни убийци.

Никога не може да се каже, че само един фактор влияе върху това да си убиец. Нито наследствеността, нито социалната среда. Някои предразположени към това хора се проявяват единствено в условия, в които могат да бъдат изявени”, допълни Неделчо Стойчев.

Според него т.нар. ТВУ-та (трудово-възпитателни училища, в които се настаняват малолетни престъпници - бел.ред) са места, в които се придобиват нови престъпни модели, подобно на затворите. По думите на Стойчев там по-скоро хората се озлобяват и оскотяват, отколкото да придобият нови социални умения.

"Има голям спор дали затворът може да коригира поведението на криминално проявените. Там просто тези хора се отделят от обществото", обясни криминалният психолог.

През 1993 г. 17-годишният тогава Илиян Здравков убива по особено жесток начин възрастна жена в русенско село. Осъден е на 10 години затвор, тъй като е непълнолетен.

През лятото на 2014 г. в Горна Оряховица пък рецидивистът напада и ограбва 18-годишната Кристина Колева от Русе. „Заведе ме в една постройка, започна да ме дърпа за косата. Взе ми таблета, два телефона и 400 лв.", разказа момичето сега.