Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".
При спецакцията е разбита организирана престъпна група, занимаваща се с нелегален трафик на цигари, като са предотвратени щети за над 8 милиона лева за държавния бюджет. През 2011 г. "цигараджиите" са реализирали нелегален трафик на цигари в обем от над 22 000 000 къса, каза Цветанов.

Седем души са задържани при операцията. Вътрешният министър уточни, че един от участниците в групата в момента е в затвора за излежаване на присъда, но през 2011 г. е участвал в реализирането на престъпните схеми.

Двама действали основно на територията на Гърция, където договаряли закупуването на цигарите без бандерол и съдействие за безпроблемното пресичане на границата на страната. Двама контролирали движението на превозните средства в България и безпрепятственото достигане от границата до местата за складиране. Други двама били ангажирани с управлението на превозните средства и техническата им поддръжка Установен е и мъж, който финансирал една от доставените пратки.

Един от арестуваните във Варна е бизнесменът Борислав Манджуков*, каза директорът на Областната дирекция на МВР в морския град комисар Димитър Димитров. От пресцентъра на МВР уточниха, че 38-годишният Манджуков е криминално проявен, с множество регистрации за икономически престъпления - измами, финансови сделки с имущество, придобито по престъпен начин, укриване на данъци, водене на невярна счетоводна отчетност и др.

При обиските и арестите са открити множество мобилни телефони, като само във Владимиров са открити повече от 10 мобилни телефона, а в друг член на групата – над 20. Открити са също и списъци с количества и сметки за извършваната дейност.

По думите на Цветанов задържаният митничар - 41-годишният Георги Владимиров-Фози, се ползвал с определени политически протекции.
Той работи в системата на митниците от 1991 г. Бил е дисциплинарно отстранен от работа от настоящия депутат от ГЕРБ и бивш началник на Митница-Кюстендил Кирил Калфин през 1998 г. По-късно със съдебно решение Владимиров е възстановен на работа. Фози е бил началник на Митнически пункт Гюешево от 2001 г. до 2009 г., когато е отстранен от поста, но обжалва. Върховният административен съд решава, че отстраняването му е незаконосъобразно и той трябва да бъде възстановен на поста началник на митнически пункт заради процедурни пропуски в документацията, оформена от директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

На 9 февруари 2012 г. със заповед на Ваньо Танов, Владимиров поема поста началник на Митнически пункт „Олтоманци”. „Приоритет в работата ми ще бъде пресичане на вноса на контрабандни цигари от Сърбия”, заявява тогава Георги Владимиров.

По думите на Танов, Владимиров може да бъде освободен единствено, ако бъде доказана престъпната му дейност. "И да се надяваме, не само че няма да бъде върнат отново на работа след време, а и ще излежи някаква присъда", добави шефът на митниците, цитиран от Дарик.

Междувременно депутатът от БСП с избирателен район Кюстендил Мая Манолова категорично отрече Фози да е свързан пряко с нея или с червената партия.
А по повод данни на Сметната палата, че задържаният Борислав Манджуков е дарил на БСП 4900 лв. през 2006 г., председателят на червената партия във Варна Борислав Гуцанов заяви, че от 2007 г. бизнесменът няма нищо общо с местната БСП, нито като член, нито като спонсор.

***Борислав Манджуков от години инвестира в развлекателния бранш, сочи справка на в. "Марица" и "Фокус". Той е собственик на веригата луксозни заведения „Версай“, веригата заведения “Булгари” и дискотеки “Еxit”, както и на чейнджбюра в морския град, няколко хотела и ресторанти по Черноморието. Варненецът няма роднинска връзка с  бизнесмена и издател Петър Манджуков.

През 2009 г. Борислав Манджуков бе разследван заради схема за източване на ДДС. Тогава петима служители на НАП Варна бяха наказани дисциплинарно, а четирима - със забележка. Санкциите бяха наложени след проверка на Инспектората на НАП, която бе предизвикана от анонимен сигнал с описание на корупционната схема. В сигнала се казва, че през ноември и декември 2007 г. от хазната са източени десетки милиони левове от ДДС, с помощта на трима данъчни служители. Измамите били в полза на двама варненски бизнесмени, единият от които бе разпознат като Борислав Манджуков.