Това заяви кипърският министър на правосъдието Лукас Лука по време на провеждащата се в Никозия неформална среща на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи", организирана от кипърското председателство на ЕС, предаде БТА.

"Не мога да разкрия повече неща, случаят е "деликатен" и трябва да сме "внимателни", каза кипърският министър на правосъдието. Лукас Лука поясни, че арестуваният в Кипър 24-годишен ливанец, чиято заповед за задържане бе удължена днес с още седем дни, е "член на една организация" и че "организацията, към която принадлежи, може би не е сред терористичните организации, включени в списъка на Европейския съюз.

Той препоръча търпение, отбелязвайки, че "случаят се разследва" и че "властите в Кипър не са стигнали до окончателно заключение" и "трябва разследванието и следствените действия да приключат". Наложително е да се засилят мерките за сигурност, както и сътрудничеството между компетентните власти за налагане на закона в световен мащаб, посочи кипърският министър.

Междувременно руската агенция РИА Новости съобщи, че по данни от кипърската полиция задържаният мъж е следил израелски туристи, разполагал е със списъци на места и заведения, които са популярни сред летовниците от Израел.

На срещата в Никозия присъства и българският министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който заяви, че терористичният акт в Бургас е подготвян извън България, съобщи Дарик радио.

Цветанов е запознал европейските си колеги и директора на „Европол" с цялата информация, свързана с атентата на бургаското летище и резултатите от съвместната работа с „Интерпол", „Европол" и израелските специални служби, като по думите му всички са дали положителна оценка за предприетите мерки.

„Това е терористичен акт, който може да бъде повторен във всяка точка в Европа. В тази връзка министрите, които запознах, бяха изключително загрижени от това как да споделим максимално цялата информация по всеки конкретен случай, за да може действително да прихващаме в началния етап подготовката за подобни терористични актове. Огромен обем работа е извършен от щаба и също така вече има отхвърляне на много от лицата, които трябваше да бъдат проверени. Продължава работата към настоящия момент и ще продължи дълго време", каза още вътрешният министър.

По-рано днес израелският министър на туризма Стас Мисежников заяви, че българските служби са предотвратили терористичен акт, планиран да бъде извършен преди няколко месеца.
Мисежников, заяви, че е научил това на последното заседание на правителството на Израел преди два дни, предаде "Фокус".
За такъв опит бе съобщено през януари.