Сред арестуваните има двама данъчни от Пловдив и Русе, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".
По-рано той каза, че задържаните са осем.

Операция "Всичко коз” се провежда на 28 адреса в София, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново, Трявна, Бургас. Операцията е съвместна на Криминална полиция, областните дирекции на МВР и НАП.
Задържаните са действали в престъпна група през последните 2 години. Арестуван е и тарторът им - 47-годишният бизнесмен Венко Кръстев от Варна, съобщи БТА, като се позова на източници от разследването. Той е в бизнеса с яхти.

Само за последните 3 месеца групата му е нанесла щети за около 35 млн. лева.
Тя практикувала две познати в Европа данъчни схеми, при които се използват фирми „бушони” и фирми „липсващи търговци”, обясниха от МВР. При първия случай чрез пълномощници се декларирали несъществуващи покупки от реални търговски дружества в България, които от своя страна не декларират съответните доставки. Тези дружества – „липсващи търговци”, нямат необходимия ресурс за обезпечаване на търговска дейност, обясниха от полицията.

Втората схема действала по следния начин – използват се фалшиви документи при доставки в рамките на ЕС и вътреобщностни придобивки, предимно на строителни железа и скрап – чрез чуждестранни дружества в Румъния и Унгария, регистрирани на името на български граждани, за да се избегне плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

В случаите, при които НАП се намесвала, за да предотврати щетите, нанасяни от групата, действащите към съответния момент фирми са „продавани” на осъждани, малоимотни и/или неграмотни граждани, които не били запознати и изобщо не са имали отношение както към счетоводната документация на дружествата, така и по отношение на управлението им.

Двамата данъчни предупреждавали за предстоящи проверки и ревизии, като предоставяли „професионални” съвети.

Членовете на групата придобили недвижими имоти в България и в други европейски страни, а също и скъпи автомобили и две яхти, плаващи под чужд флаг. У един от групата са открити 40 000 лв., които били „джобни пари”.
По случая е образувано досъдебно производство за пране на пари и данъчни измами в особено големи размери.

Двамата данъчни служители, уличени в злоупотребите, ще бъдат уволнени, каза междувременно изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, цитиран от "Фокус". Злоупотреби за 1 милиард лева са пресечени в хода на всички акции, които са проведени, откакто е създаден отделът за борба с данъчните измами, включително и с днешната операция, каза още той.

Новината е актуализирана в 14,45 ч.