Това се разбра днес преди заседанието на ВСС от думи на главния прокурор Сотир Цацаров по повод така наречения случай с "бебето във фризера", предадоха БНР и "Правен свят".

Цветанов прочете записите от СРС-та от парламентарната трибуна на 3 декември 2010 г.

Главният прокурор е установил, че поне първоначално разрешение от наблюдаващия прокурор действително е съществувало, предстои да се изяснява дали то е било писмено, защото има съмнения, че е било само устно.

Ако се установи, че все пак има писмено разрешение, тогава ще се извърши проверка дали въпросното разгласяване е било за целите на наказателното производство.

Преди дни самият Цветанов се оправда с бившия главен прокурор Борис Велчев, като обяви, че четенето на СРС-тата е станало след съгласуване с него.

"Когато имаше едно внушение, което се правеше за полицейщина, за репресия спрямо лекари, единият, мисля, че беше даже политическо лице, тогава разговарях с главния прокурор и взехме решение да започнем процедура по декласифициране на тази информация, която е свързана със СРС-та. Минахме по цялата процедура по едно и също време - аз в парламента и окръжният прокурор на Велико Търново", разказа бившият вътрешен министър какво се е случило според него.  

Наблюдатели обаче припомнят, че той прочете СРС-тата, за да оправдае скандалните арести, извършени в болницата, където преди това по друго разследване е бил подслушван директорът.

Въпреки настояването на журналистите днес, Цацаров отказа да обяви личното си мнение за вината на Цветанов по този случай.

"Нали не очаквате да раздавам присъди пред камерите и пред вас журналистите. Прокуратурата е страна в процеса", коментира главният прокурор 

На 14 май прокуратурата във Велико Търново прекрати досъдебното производство за умишлено умъртвяване на новородено срещу четиримата лекари от Горна Оряховица с мотива, че няма данни за престъпление

Междувременно днес Сотирп Цацаров обяви, че отлага с около седмица искането за сваляне на имунитета на Цветан Цветанов, за да му бъде повдигнато обвинение за подслушванията в МВР.