„Нужно е време, понякога години, да се разкрие целият механизъм зад атаката. Но ние сме обнадеждени от работата, която свършихме през последните 30 дни”, казва Цветанов, цитиран от "Фокус" и БГНЕС.
По-рано той каза, че разследването може да се проточи с години и по bTV. „Това са хиляди хора, от които трябва да се отсеят четирима-петима”, каза още вътрешният министър.

По думите му атентаторът, който е чужденец, е бил в България от 29 юни.

Министърът напомня, че през тази седмица бе разпространен фоторобот на вероятния съучастник на извършителя, след като седмица по-рано е била открита фалшива американска шофьорска книжка, подобна на тази, намерена у атентатора.

„Двете книжки са направени на едно и също място, извън България и вероятно извън Европа”, посочва министърът.
Вчера МВР публикува фоторобот на предполагаемия съучастник на извършителя, както и фалшива шофьорска книжка - също от щата Мичиган.

Цветанов добавя пред АФП, че важна информация е получена от анализа на самата бомба, чиито части приличат на взривно устройство, използвано при атака в друга страна.
При разпитите на израелските туристи не е била потвърдена информацията от медиите, че багажът на атентатора е бил в багажното отделение.
Това накара Цветанов по-рано днес да потвърди версията за атентатор самоубиец.
Терористът се е самовзривил, а възможността да е бил взривен от друг остава теоретична, заяви по bTV вътрешният министър. 

Цветанов каза още, че България разполага с оперативни резултати, които дават насока за държава и организация, евентуално стоящи зад терористичната атака в Бургас.
„Имаме достатъчно оперативна информация за потенциална държава, но това са версии без да има достатъчно доказателства за това. Държавата, в която са се подготвяли тези неща, ще бъде оповестена. Молбата ни е да няма свободни интерпретации за това коя е държавата, защото говорим за терористичен факт”, каза Цветанов.

Израел, САЩ и Великобритания поддържат версията, че зад атентата стоят Иран и Хизбула.

Междувременно бившият секретар на МВР в правителството на Иван Костов - Николай Радулов, заяви пред БНР, че призивът на вътрешното ведомство за помощ от гражданите във връзка с атентата е "един вопъл".
"От това, което чета в средствата за масова информация, стигам до извода, че нещата са много зле. Очевидно е, че всичко е зациклило, не е стигнато до никакви решения, но парата трябва да се поддържа, трябва да се демонстрира, че нещо се прави и в унисон с това и последният вопъл на министъра на вътрешните работи, който каза, че разчита на хората, те да помогнат, без тяхна помощ нямало да стане и това е един нюанс, който се прокрадва от около една година", заяви Радулов.

По думите му по този начин Цветан Цветанов "прехвърля отговорността към хората". "Разбира се антитероризъм без помощта на хората е изключен. Проблемът е в това, че хората отдавна са изгубили доверие в това министерство и нямат желание да помогнат", обясни Николай Радулов.

Според него в МВР от години не са давани пари за софтуер за фотороботи.
"В Института по криминалистика и криминология няма специализиран софтуер за разпознаване на лица и има трима-четирима души, които го правят с помощта на двата шаблона. Естествено е, че когато липсва сериозен софтуер, дори и да имаме очевидци, които са забелязали лицето и го описват подробно, това не може да даде резултати", категоричен бе Радулов, който сега е експерт по сигурността.