От ГЕРБ заявиха, че преди второто четене текстовете ще се променят, така че да не се нарушава основният закон на държавата, предаде БТА.

По-рано днес Народното събрание прие на първо четене с гласовете на ГЕРБ и "Атака" възможността специалните служби да имат достъп чрез интерфейс до трафичните данни за разкриване и разследване на престъпления, наказуеми с лишаване от свобода над 2 години.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов поздрави управляващите за успеха на акцията срещу "Наглите" и допълни, че са постигнали пробив, без да имат пряк достъп до трафичните данни.
Направихте тази операция, без да нарушавате конституционната норма, засягаща свободата на кореспонденцията, коментира Костов. Според него приетите днес текстове няма да издържат пред Конституционния съд.

Трябва да има ясни правила за спазване на тези граждански права, коментира и Христо Бисеров от ДПС. Според него промените трябва да бъдат съобразени с Конституцията. Той посочи, че тази дискусия не е от сега, а е от предишния парламент. Бисеров попита дали някой не иска да "дописва" Конституцията и защо не се ползва Законът за специалните разузнавателни средства.

Според Ивелин Николов (Коалиция за България) този законопроект налага усещането за въвеждането на полицейщината за повишаване на сигурността на гражданите. Той посочи, че не се зачита презумпцията за невинност. Този проект създаде напрежение в интернет общността, посочи Николов.

Петър Мутафчиев (Коалиция за България) допълни, че не е постигнат баланс и затова няма да подкрепи този закон. Ние не говорим с презумпцията, че МВР ще нарушава закона, но винаги има един, двама или трима, които са готови да направят това, добави депутатът.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се обърна към критиците на законопроекта с предложение да ги покани в МВР, за да се запознаят с цялостната работа на служителите по дадена разработка.
Развържете ни малко ръцете, за да можем да правим всичко в реално време, призова той депутатите. Според вицепремиера, понякога за успешната дейност на министерството са важни и минутите.

Димитър Лазаров от ГЕРБ заяви, че Конституцията, личните свободи и тайната на кореспонденцията между гражданите не се нарушават с измененията в закона. Той допусна, че преди второто четене законопроектът може да претърпи корекции.