На 7 ноември призори, екип от Сдружението за дива природа „Балкани“ попада в района на Априлци на едра мечка и я подготвя за маркиране. Животното е мъжки екземпляр, над 200 килограма и е на възраст 7-8 години. Кръстено е Цветан.

Миналата година екип, воден от Владимир Тодоров, е уловил и маркирал три мечки – две млади женски, кръстени Иванка и Спаска, и около 6-7 годишен мъжкар, наречен Владо. Четвърто маркирано мече е Джими, освободено на 7 юни от служители на парковата дирекция и експерти от „Балкани“ от бракониерска примка.

Снабдените с GSM предаватели мечки „сътрудничат“ на учените и парковата управа. Чрез получаваните данни се определя територията, на която се намира животното, поведението и хранителните навици на индивида, подчертаха от Национален парк "Централен Балкан".

Маркирането на мечките се изпълнява по договор между Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и сдружение „Балкани“ при проучване миграциите, индивидуалните територии и използването на местообитанията на кафявата мечка, при маркиране на индивиди с GPS-GSM нашийници и асистиране при случаи на проблемни мечки.

Какво правят мечките на Витоша преди зимния сън