За всяка цигара, която без филтъра и мундщука е по-дълга от 8 сантиметра, но е с дължина по-малка от 11 сантиметра, вече ще се дължи акциз като за две цигари. Досега цигарите се брояха като две, ако без филтър и мундщук са по-дълги от 9 сантиметра и не повече от 18 сантиметра.

С измененията в закона се предвижда и повишаване на цената на тютюна за пушене, който ще се облага като фино нарязан тютюн. Това ще стане чрез разширяване на обхвата на определението за фино нарязан тютюн - като за такъв вече ще се счита този, при който частиците имат широчина на нарязване по-малка от 1,5 мм, а не както е досега - по-малка от 1 мм.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов заяви пред журналисти в парламента, че не очаква увеличаването на акциза на тютюн да увеличи контрабандата.
"Идеята е да се уеднакви акцизът на рязан тютюн със ставката за цигарите. Акцизната политика се стреми в случая да бъде неутрална и да не стимулира пушенето на рязан тютюн, тезата за "социалната цигара" е несъстоятелна", заяви още Горанов. Той добави, че по принцип акцизите върху тютюна нямат за цел да пълнят бюджета, а да ограничат пушенето.

В края на 2009 г. парламентът увеличи за последно акциза върху цигарите. Тогава депутатите решиха ставката за специфичния акциз да е 101 лева на 1000 къса вместо дотогавашните 41 лева на 1000 къса.
Тогава финансовият министър Симеон Дянков коментира, че България трябва да следва средните равнища на акциза в ЕС, а не минималните, за да е по-лек преходът й през 2018 година към исканите равнища. Според одобрената директива от ЕС през 2018 г. акцизът за цигарите и тютюневите изделия трябва да стане 90 евро за 1000 къса.