"В рамките на минута и половина от Софийския затвор въоръжено лице, през главния вход с физическо прикосновение с пост номер едно, съборен на земята, произведен изстрел - няма нещо, което да не е шокиращо в този случай", добави тя пред журналисти в парламента.

Цачева обаче описа като "действително тежко" положението на работещите в местата за лишаване от свобода, тъй като само пост номер едно, който е непосредствено до външния вход на бариерата, е въоръжен, останалите, съгласно правилата, не могат да носят никакви помощни средства, дори палки.

"Бягството става след предаването на вещи, които са заявени предварително, и няма личен контакт с посетители на свиждане. Пратката е получена от служители на затвора, които, след преглед, са я предали. Предватрително Пелов е заявил електронна игра "Тетрис", в такъв вид те не са забранени. Колев пък е поискал бързоварче", уточни Цачева, цитирана от БТА.

За нея е необяснимо и до момента как при режима, правилата, заповедите за вещи, разрешени за ползване, и двете лица са се оказали въоръжени, особено Пелов, който е с огнестрелно оръжие. Тя подчерта, че след сигнала за готвено от него бягство, той е спрян от работа в металния цех, където е полагал доброволен неплатен труд. На служителите в затвора са дадени и конкретни инструкции как да се държат с него, имайки предвид и изготвения психологически портрет на "излючително комбинативен, опасен лишен от свобода".

"Това е било предвидено, но резултатът е плачевен", категорчина бе Цачева.

Тя е поискала от новите вр.и.д директор ГД "Изпълнение на наказанията" и на Софийския затвор (досегашните вчера подадоха оставка - б.р.) в най-кратко време доклад какво е необходимо в две посоки - човешки фактор и надзирателно-охранителна техника, преградни съоръжения.--- Става въпрос за вътрешна организаиця на целия процес в т.ч. и за човешкия фактор, обобщи министърът.

Тя припомни, че има голямо текучество в ГД "Изпълнеине на наказанията". Миналото лято е имало повече от 480 незаети бройки, сега са около 200, не са единични случаите след месец-два работа хората да се отказват и да преминават в друга система.

"Не става дума само за финансови средства, напреднали сме в преговорите със синдикатите по тази тема", увери Цецка Цачева.

Министърът ще помисили и дали да не награди чистачката от Софийския затвор, опитала се да догони бягащите бегълци.

По-рано обаче вътрешният министър Валентин Радев коментира:

"Не е така с тази чистачка. Всички така го казвате. Има и един социален работник. Той е служител на затвора и се е затичал след тях. Те са стреляли срещу него. Чистачката не е осъзнавала какво се случва. Жената е искала да види и тя, защото не е повярвала какво се случва".

Той изтъкна, че Владимир Пелов може би е щял да избяга още през 2017 година, ако тогава МВР не е подало информация и не са били взети мерки.


Бизнесмен платил бягството?