Освен това има и техническо неокомплектоване на системите за сигурност, които действат, каза министърът на правосъдието в Народното събрание. Депутатите привикаха Цачева и министърът на МВР Валентин Радев да дадат обяснения по случая с избягалите двама затворници Владимир Пелов и Радослав Колев

Самият факт, че се осъществява въоръжено бягство - единият е бил с нож, другият - с огнестрелно оръжие, пистолет, означава, че тези вещи са внесени в софийския затвор. Има категорична заповед, която определя кои са разрешените за внасяне в местата за свобода вещи, осъществява се ежедневен контрол от дежурните които са на смяна,  коментира Цачева. 

Тя информира, че е създадена комисия, която да извърши щателна проверка на целия случай. Според министъра на правосъдието всичко се е развило много бързо в рамките на минути, има записи на камерите, които в момента се анализират и трябва да продължат действията по издирване и залавяне на тези опасни престъпници. В добра комуникация и синхрон действаме с органите на МВР и на главната прокуратура, увери Цачева. 

Министърът на МВР Валентин Радев информира, че е имало оперативна информация още миналото лято за подготовка за бягство на Владимир Пелов. Още тогава информацията е предоставена на Министерството на правосъдието и на заинтересованите от това.

Взети са необходимите мерки във връзка с тази оперативна информация, но за жалост се случи така, че той сега избяга от затвора, коментира Радев. Той посочи, че в момента работи щаб в СДВР. Усилено се охраняват границите на места, където очакваме, че могат да излязат избягалите затворници, каза вътрешният министър. Разпитани са и се разпитват в момента и са под контрол свързани лица с тези двамата, добави той.

Всеки ден губим усещането за държава, коментира заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев преди отговорите на министрите. Суверенът иска сигурност и държавата трябва да я гарантира, посочи той. По думите му не е нормално в държава членка на ЕС двама затворници да бъдат въоръжени вътре в затвора и да излизат през парадния вход на институцията. Не е нормално в държава членка на ЕС чистачката, на която не й знаем името, да има единствено смелостта да гони престъпници, коментира Стойнев.

Димитър Лазаров от ГЕРБ коментира, че такива неща се случват и в други държави. От ГЕРБ се интересуваха от организационни мерки, които е предприело правителството, Министерство на правосъдието и МВР за ограничаване и недопускане на такива явления, за контрол върху тези лица и възможностите за издирването на такива лица, които са се отклонили от изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.