Всички, които са платили почивки и не са ги реализирали, ще си получат парите. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с изпълнителните директори  на двете застрахователни дружества „Алианц България“ и „Групама“ вчера.
 
„Обезщетения ще се плащат на хората “, заяви  Орлин Пенев, изпълнителен директор на „Алианц България“.  Той обясни, че не се изплащат на принципа първи по ред, първи по право. Трябва да се съберат всички искове и сумата да се раздели пропорционално спрямо това, което всеки е платил на търговеца, ако не стига за покриване на пълните суми. Пенев  уточни, че все още не се знае какъв е размерът на исковете, за това не може да се каже и дали ще стигнат парите за всички. 
 
"При нас има подадени малко повече от 80 иска, за които все още не е установено към кой от застрахователите трябва да се насочат", добави още изпълнителният директор на „Алианц България“ . 
 
Лимитът на полицата на „София тур и Холидей“ е 450 хил. лв., а към „Групама“ е 25 хил. лв. Пенев беше категоричен, че сума от 1 млн. лв., каквато беше обявена от туроператора, не съществува. „Групама“ също ще изплаща обезщетения, каза изпълнителният директор на компанията г-жа Селин Болар. 
 
Очаква се до края на седмицата  съвместно със застрахователните компании да се установи точният  брой на пострадалите от некоректната фирма. Все още обаче не може да се каже в какви срокове потърпевшите ще може да си получат обезщетенията. Министерство на туризма ще сигнализира за случая МВР и прокуратурата, за да може и те да направят необходимите проверки и действия. 
 
Министерството на туризма проверява валидността на застраховките на всички туроператори, включени в Националния туристически регистър. Компании, които работят без задължителната полица ще бъдат  предложени за заличаване от регистъра.