Всички българи от злополучната екскурзия в Египет имат застраховки. Сключването им при организирано от туроператор пътуване в чужбина е задължително. При организирано пътуване цената на здравната застраховка е включена в туристическия пакет.  Ако обаче сами организираме екскурзията, това зависи от нас.  Тръгвайки на екскурзия рядко се замисляме, че може зад граница да ни се наложи да търсим лекар, коментират експерти пред bTV. 

„Самите хора, които са минали по този пътя могат да кажат и да оценят смисъла на сключване и издаване на тази застраховка”, заяви туристическият агент Илияна Пешлова.

По думите й даже и тези, които не искат да се застраховат, в крайна сметка се съгласяват, защото отговорността, ако се случи нещо в чужбина, е тяхна.

Въпреки това, застрахователни брокери пресмятат, че на 100 клиенти, посетили офиса им през миналата година, 10 са сключили застраховка "Помощ при пътуване в чужбина". Година по-рано са били 8 на сто. Средната цена на застраховката е 28 лева. Срещу тях се покриват медицински разходи за над 10 хиляди евро.

„В повечето случаи туристът в нужда трябва само да се обади на телефонен номер, записан на полицата”, обяснява застрахователният брокер Кольо Делев.

Туристът ще бъде насочен към най-близкото лечебно заведение за безплатна помощ.

Председателят на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов пък заяви: 

"Смисълът на застраховката е независимо от причините, пострадалите да бъдат обезщетени подобаващо. Представете си, че този инцидент не става в автобус, просто се разхождате - падате и си чупите ръка, крак или друго. Ако не сте застрахован, вие сам трябва да си платите лечението".

Той съветва винаги, когато посещаваме дадена страна, да влезем в сайта на МВнР и да се позаинтересуваме какви здравни или други рискове крие.