Туристически автобуси с екскурзоводи, туроператори и хотелиери от цялата страна протестираха днес в столицата.

Заетите в туризма алармират правителството, че търпението им е изчерпано, а доверието изгубено след месеците на финансова агония заради рестрикциите по време на извънредното положение.

Още снимки вижте тук >>>

Протест е под наслов "SOS туризъм". Около 100 автобуса за случаен превоз от различни градове на страната блокираха движението по бул. "Цар Освободител" при площад "Александър Батенберг", а недоволството на бранша е провокирано от липсата, според протестиращите, на адекватни държавни мерки за преодоляването на кризата в сектора, предаде БНР.

Снимка: Булфото

Протестиращите заявиха, че обявените от държавата мерки за справяне с кризата в сектора все още не са стигнали до тях и обвиниха институциите в нежелание за диалог с бранша.

"Най-накрая правителството да ни чуе, да влезе в диалог с нас. Ние все още нямаме работа, все още не знаем кога ще заработим. ЕК ни отговори, че има одобрени 750 милиона евро до момента за мерки за подкрепа на българската икономика. Искаме тези пари просто да стигнат до бизнеса", каза Радка Мандилова от Националното сдружение "Случаен превоз".

Тя допълни, че протестиращите превозвачи, туроператори и екскурзоводи днес не са били поканени на организираната маса за диалог и намиране на решение за преодоляване на щетите.

"Не бяхме поканени на тази кръгла маса като сдружение. До нас достигна информация, че ще има и аз се опитах да се свържа с министерствата, които бяха обявени, че ще присъстват и ще участват на кръглата маса. Хванаха ни неподготвени. Никой не ни е поканил, не ни е информирал и не можахме да разберем по-рано, за да заявим участие", добави Мандилова.

Снимка: Булфото

В същото време от Конфедерацията на автобусните превозвачи и Българската асоциация на туристическите агенции организираха Национална кръгла маса на тема "Мерките за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение вследствие на пандемията от Covid-19" в секторите - "автобусен транспорт", "туроператорска" и "турагентска дейност".

"Поканили сме абсолютно всички колеги, включително и колегите, които искат да изразят своята позиция чрез протест, това е конституционно право на всеки. Ние, като Конфедерация, смятаме, че диалогът е основното нещо", каза пред БНР Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, в отговор на въпроса кой ще се събере на протеста пред Министерски съвет.