Продължава разчистването до туристите на Върховръх. Десет души са блокирани в местността в Родопите. Пътят от Перущица до Върховръх вчера остана затворен заради натрупалата снежна покривка, която на места достига достига до 2,5 метра. Пробив не беше осъществен въпреки усилията на почистващата фирма и допълнителната техника от Община "Родопи", тъй като машините аварираха. Днес акцията продължава.

"Няма бедстващи хора", съобщи Мария Вълканова, кмет на Перущица. Според нея до обяд днес пътят ще бъде разчистен.

Заместник-кметът Костадин Тонов също, че се работи с нова техника, като се очаква от Пловдив да се включи голям верижен булдозер. Снежната покривка на места е над метър и половина.

"Хората в двата хотела са подсигурени с всичко жизненонеобходимо. Сред тях има и малко дете. Едно е туристическото семейство, останалите са от персонала", уточни Тонов.

Снегопочистващата фирма на община "Родопи" е оказала помощ на семейство с малко дете, блокирани в село Чурен, които вече са се прибрали в Пловдив.

Продължава акцията по издирването на изчезналите в Стара планина баща и син. Двамата са в неизвестност от сряда, когато за последно са говорили с близките си.

До обед трябва да бъде отворен проходът Шипка, където и в момента снегопочистваща техника работи активно. Шофьорите могат да ползват Прохода на Републиката.

Проходими при зимни условия са основните пътища от републиканската пътна мрежа, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Отпадат ограниченията за движение по направленията Разград - Шумен и Разград - Търговище, както и по пътя Силистра - Добрич. Възстановено е движението между Русе и Разград, както и между градовете Крън и Шипка в Област Стара Загора.

Заради прекъснати от снега електропроводи втори ден без ток са населени места в областите Силистра, Пазарджик и Смолян.

До минус 16 градуса паднаха температурите в три часа тази нощ в Смолян. Пътищата са заледени, но се обработват, увериха от Областното пътно управление.

В сила остава бедственото положение в общините Самуил и Кубрат. Заради усложнената все още зимна обстановка, минусовите температури и проблемите с електрозахранването кметовете на общините Ловеч, Троян и Тетевен обявиха днешния 7 февруари за неучебен. Няма да учат и децата в община Габрово. Заради усложнената зимна обстановка и трудното придвижване затворени остават също учебните и детски заведения в севлиевските села.

Прогнозата е в края на днешния ден в Източна България отново ще има снеговалежи. Очаква се и отново вятърът от север да се усили.

Метеоролозите предупредиха, че идва леден уикенд. Ще нахлува леден арктически въздух. Температурите през деня - около нулата в събота. И двете сутрини ще са много студени. Термометрите в неделя сутринта ще гонят минус 10 - минус 12 градуса. По-студено - в Североизточна България и по планините.

Циклонът "Петра" изпълни месечната норма за валежи

До 70-80 литра валеж е регистриран за 24 часа от 5 до 6 февруари, показва справка в НИМХ. Най-значителни количества са акумулирани в отделни райони на Стара планина, Родопите и Странджа, в землищата на Разград, Свищов, Габрово, Враца и Златоград.

Циклонът, който някои метеослужби нарекоха "Петра" докара у нас валежи, които частично, а някъде и изцяло, изпълниха нормите за месец февруари. По прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология очакваните месечни количества в равнините са между 25 и 40 литра на квадратен метър. В планините нормата е до 80 л/кв.м.

Рязкото застудяване на Балканите взе жертви

Рязко застудя, снежни виелици и ураганни ветрове на Балканите. Има два смъртни случая - в Сърбия и в Хърватия.