Това са уверили от фирмата изпълнител „Мапа Дженгис”, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Божидар Йотов, предаде "Фокус".
 
От агенцията инспектираха днес за пореден път строителството на магистралата. Три подизпълнителски фирми работят за довършването на пътен възел „Даскалово”.
С отварянето на Южната дъга ще бъде отпушено движението за зимните курорти.

Йотов отбеляза, че най-критично за момента продължава да бъде изграждането на тунел номер 3 на магистрала „Люлин” при с. Голямо Бучино. Крайният срок за строежа на тунела е декември 2010 г.
„Мапа Дженгиз” ще наеме подизпълнители за наваксването на закъснението от 20 дни при приключването на тунел номер 3, каза още шефът на АПИ.
„Ако времето е с нас, е изпълнимо той да бъде завършен. Ако има някакви големи студове през ноември и декември, е възможно и да има забавяне”, прогнозира Йотов. През ноември се очаква да бъдат построени тунели 1 и 2.

„Има проект за електричеството за тунелите, който ще бъде внесен още тази седмица, така че нямаме някакви сериозни забавяния”, посочи Йотов. Той не може да каже какво е забавянето в изграждането на магистралата, може да се коментира забавянето само на отделните участъци.

Вероятно е да има санкции за консултанта по строителния надзор на "Люлин” заради тунел 3, каза още Божидар Йотов. Причината за забавянето е по-късното започване по изграждането на съоръжението. Вече е отправено предупреждение към инженера.

6 млн. евро са средствата, предвидени за консултанта Сдружение „Луис Бергер - Мот Макдоналд”, за строителния надзор на автомагистралата.

По-късно през деня Йотов участва в първата копка по рехабилитацията на два участъка от път Перник – Брезник и от път Овчарци – Сапарева баня – Лот 14 по Оперативна програма „Регионално развитие”. Стойността на проекта е около 5.2 млн. лв., от които от Европейския фонд за регионално развитие ще бъдат отделени близо 4.5 млн. лв. По договор ремонтите трябва да приключат до началото на декември.