Доброволци с верижна военна машина помогнаха за транспортирането на две семейства с 2 малки деца, които три дни бяха в снежен капан в курорта Върховръх над Перущица, съобщи Радио Пловдив.

Едното от спасените деца е 8-месечно бебе. Мъжете с МТЛБ-то, които са приятели на блокираните семейства, са изтеглили автомобилите на фамилиите до Перущица. Те са били във вилите си на Върховръх, когато в сряда е паднал сняг около 1,50 м. 20-километровият път, който се поддържа отобщините "Родопи" и Перущица, остана неразчистен 2-3 дни.

"До тази ситуация се стигна, след като се счупиха два снегорина", обясни управителят на хижа "Върховръх" Паун Христев. По думите му блокираните в курорта 15 души са имали достатъчно храна и вода, токът не е спирал. В петък двама доброволци са доставили медикаменти със снегоходки.

В крайна сметка днес към 17 часа пътят е бил разчистен от верижна техника, която се е отправила към следващото селище Чурен.

Междувременно издирвателната акция в Стара планина приключи за днес. Десетки спасители търсиха изчезналите под връх Ботев баща и син. До момента обаче от 42-годишния Атанас Пенчев и 17-годишния му син Андриян няма следа. По-късно планинските спасители ще решават дали да продължат издирването и утре.