Повече от 1500 допълнителни машини може да са необходими за вота." Това каза Красимир Ципов от ЦИК, който е и член на ГЕРБ, пред bTV.

По думите му процедурата за закупуване на още машини се бави, а може да се окаже, че трябват и 2000 допълнителни устройства за вота на 11 юли.

Според него изказванията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков относно машините в регионалните структури и твърденията, че може да бъдат манипулирани, не са конкретни.

Те вече са в определения от Министерския съвет склад и трябва да им се извърши одит, каза Ципов.

"Става дума за 90 машини, включително компоненти и резервни части. Успяхме да установим за какви машини става дума, че с част от тях се е гласувало на 4 април, но Бойко Рашков каза, че служители на МВР едва ли не може да манипулират софтуера на машините. Нека каже какво има предвид. Те не са били съпроводени и транспортирани по надлежния ред. Не са съпроводени от полиция и жандармерия, а с частна куриерска фирма са изпратени. От "Сиела Норма" не ни дадоха разумно обяснение защо са били съпровождани по този начин", добави Ципов.

Той коментира и още един важен аспект на изборите, които ще са в разгара на лятото и много хора ще са на почивка, а именно дали от хотела може да упражним правото си на глас.

Ципов обясни, че е направено запитване до МРРБ и има начин това да стане, докато сме на почивката си, но трябва предварително по електронен път да се направи регистрация по настоящ адрес и 14 дни преди вота да се пусне заявление за гласуване от мястото, където ще е ваканцията ни.

По думите му експериментите с машинно гласуване трябва да са повече и да се види от влизането в секцията до излизането какво е времето.

Поне 4-5 теста трябва да се направят, каза още Ципов.