Въпросът с наименованието "Коалиция за България" ще бъде обсъден в заседание на ЦИК. Няма как този въпрос да бъде решен днес. Това каза пред БНР председателят на Централната избирателна комисия Стефка Стоева.

Коментарът й бе по повод на внесени в ЦИК доказателства от БСП за собствеността на марката "Коалиция за България". От левицата настояват комисията да не допусне регистрация на коалиция с такова име за евроизборите. Това стана, след като АБВ подаде в ЦИК документи за регистрация на "Коалиция за България", като формацията включва АБВ и още шест партии.

Стоева заяви, че до 1-2 дни Комисията ще излезе с решение по казуса: "Постъпили са 6 заявления за регистрация. В момента идва седмото. Още в началото на работната седмица поставяме тези въпроси на обсъждане и гласуване".

ЦИК има категоричното намерение да се проведе машинно гласуване в 3000 секции, заяви председателят й. Тя обаче отбеляза, че намерението не е достатъчно.

"Необходимо е цялостно съдействие на другите държавни органи и организации в държавата - всички, свързани с изборния процес", каза Стоева.

По въпроса за сертификацията на машините за гласуване Стоева обясни, че са изпратени са писма до различни институции.

"Оказа се, че никой от тях не се наема да извърши одит и сертификация на машините. ЦИК остана единственият държавен орган, който въпреки липсата на изрични правомощия по закон, трябва да реши този проблем. Търсим различни варианти. Търсим помощта не само на БАН, но и на други специалисти от университетите и други, за да разрешим този проблем. От БАН ни отговориха, че могат да подсигурят екип с известни учени - имаме положителен отговор", обясни още шефката на ЦИК.

От ЦИК са отправили официално запитване към Министерския съвет "Могат ли да посочат някой друг държавен орган, извън направилите отказ, който да може да сертифицира машините". Чака се отговор, каза председателят на Комисията.

Според нея това не е основание за евентуално оспорване на изборния резултат.

Стефка Стоева заяви, че има достатъчно време за реакция относно доставянето и инсталирането на машините. Има и резервни варианти, каза тя и бе категорична, че няма риск в тази посока. По думите й машини ще има във всичките 31 избирателни района. Вътре разпределението ще е с оглед на броя на гласоподавателите в населеното място.

Тя обеща на българите, живеещи във Великобритания, че ще се направи всичко възможно да могат да подадат гласа си за евродепутати.

Секции в държавите, които не са членки на ЕС, могат да се разкриват единствено в дипломатическите и консулските представителства, посочи Стоева. По думите й няма възможност за откриване на допълнителни секции.

Както е известно, лидерът на АБВ Румен Петков обяви, че партията му учредява "Коалиция за България" с още 6 партии, след като БСП имат друго име на обединението. Това, респективно, предизвика реакция и от БСП обявиха, че ще внесе в ЦИК доказателства за собствеността на марката "Коалиция за България".