ЦИК ще реши в рамките на деня дали е позволено ползването на знака, вписан в регистъра на въздушните средства, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Решението, което предстои да бъде взето, е по повод на внесения вчера сигнал от МО за неправомерното използване на знака на Военновъздушните сили от страна на политическа партия - "Воля-българските родолюбци".

В сигнала се настоява за премахването на този национален знак от всички агитационни материали на политическата партия, с цел недопускане на политически внушения, които уронват авторитета на военнослужещите и на Българската армия.

В сигнала, изпратен до ЦИК, се посочва, че използването на знака за политически цели е грубо нарушение на Изборния кодекс, Закона за отбраната и Въоръжените сили. Знакът за национална принадлежност на самолетите и вертолетите от българските Военновъздушните сили представлява три концентрични кръга в цветовете на българското национално знаме и е вписан в регистъра на военните въздухоплавателни средства на Република България, посочват още в сигнала си МО.

От там уточняват, че въпросният знак се поставя върху тялото, опашката и крилата на въздухоплавателните машини, с цел разпознаването им от въздуха и от земята.

От МО уточняват, че политическа партия "Воля-българските родолюбци" е регистрирана за участие в изборите за членове на Европейския парламент на Република България на 26 май 2019 г.