Централната избирателна комисия потвърди, че се обсъжда провеждането на нова обществена поръчка, с която да бъдат купени допълнителните 1600 машини за гласуване, след като предишната бе прекратена заради надхвърляне на прогнозната стойност. По думите на говорителя на ЦИК Росица Матева от финансовото министерство са обещали да бъдат осигурени допълнителни средства, ако се наложи. 

"Попитахме с писмо, ако обявим нова поръчка, дали ще бъде осигурено финансирането. Получихме отговор от министъра на финансите вчера или онзи ден, че необходимите средства ще бъдат осигурени", допълни Матева. По думите ѝ това се налага, тъй като се очаква по-висока избирателна активност и е необходимо да се осигурят още машини за гласуване.

"671 секции може да бъдат разкрити в 67 държави. От днес ще се подават заявления от българите в чужбина. Може и да не се наложи да купуваме толкова много флаш памети", допълни говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Общо 21 партии са се регистрирали в Централната избирателна комисия за изборите на 14 ноември. 10 партии са подали документи само за изборите за Народно събрание, 12 - и за президентския вот. Броят на секциите, в които ще се гласува, е 11 643. Избирателите по списъци са 6 708 189, но това са все още прогнозни данни. Това съобщиха на брифинг от Централната избирателна комисия. 

Все още не са приключили проверките на документите на всички изборни играчи в Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО). За момента е отказана регистрация само на "Гражданска платформа Българско лято" на Васил Божков. 

Седем коалиции са подали документи за регистрация за изборите, но някои от тях също са в процес на неприключила проверка. Само два инициативни комитета досега са подали документи в ЦИК за изборите за президент и вицепрезидент. Срокът за тях изтича на 4 октомври.