Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува покана за определяне на прогнозна цена за производство, закупуване, наемане - дългосрочно или краткосрочно (еднократно) и доставка в страната на не по-малко от 12 500 специализирани устройства за машинно гласуване.

Преди дни бившият депутат и бивш лидер на СДС Мартин Димитров възнегодува защо ЦИК не изпълнява решението на Върховния административен съд машинното гласуване да бъде въведено. Според депутати от ГЕРБ обаче бивши техни колеги от Реформаторския блок  са в остър конфликт на интереси покрай доставката на тези машини. Според ГЕРБ фирми, свързани с бивши депутати от РБ, ще бъдат единствените доставчици на машините.

Обществената поръчка включва и логистично осигуряване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната и чужбина, гаранционно и извънгаранционно обслужване, поддръжка, обучение на персонал за работа и обслужване на устройствата за произвеждане на избори.

Целта на обществената поръчка е провеждане на проучване на всички участници на пазара, които произвеждат и доставят необходмите устройства. Фокусът на изследователския интерес е цената, на която може да бъде осигурена възможност за този тип гласуване за всички български граждани, считано от началото на 2019 г.

Следва да бъдат подложени на анализ всички аспекти на проблема: цена на самите устройства, софтуерно и техническо осигуряване, съхранение, транспортиране и поддръжка на устройствата.

Проектът следва да включва и сравнителен анализ на предимствата и недостатъците на различните пазарни стратегии: за производство, закупуване, наемане - дългосрочно или краткосрочно (еднократно) и доставка в страната на специализирани устройства за машинно гласуване.

Прогнозната стойност и обем на поръчката е до 12 500 лева без ДДС, а срокът за изпълнение на договора - не повече от два месеца, считано от датата на подписване на договора.

"Фокусът на изследователския интерес е цената, на която може да бъде осигурена възможност за гласуване с устройства за машинно гласуване за всички български граждани, считано от началото на 2019 година. Следва да бъдат подложени на анализ всички аспекти на проблема: цена на самите устройства, софтуерно и техническо осигуряване, съхранение, транспортиране и поддръжка на устройствата", пишат от ЦИК.

Предварителната обществена поръчка е първа сериозна стъпка на ЦИК към изпълнение на третото поредно съдебно решение, което задължава изборните власти да въведат машинното гласуване. Според решението на административния съд в София от преди около месец, комисията трябва да осигури алтернатива на бюлетините във всяка секция - както е предвидено по Изборен кодекс.