15 партии, 9 коалиции, 10 инициативни комитети са подали заявления за участие в евроизборите. Това каза за "Фокус" говорителят на ЦИК Александър Андреев след като изтече крайният срок за регистрация за предстоящия евровот.

"В определени случаи ЦИК дава оказания за отстраняване на нередности при приемането. Една част от тях са отстранени и са представени. Там, където не са отстранени, до края на деня ще вземем решение за отказ от регистрация", обясни той.

"Там, където са изпълнени условията и се очаква единствено подписката на избирателите, които подкрепят регистрацията на партия или коалиция, ще регистрираме при неприключила процедура, тъй като проверката изисква да бъдат проверени подписите от ГД "ГРАО", обясни Андреев.

"След като се върне тази проверка и има необходимия брой от 2500 избиратели, които подкрепят партията или коалицията, регистрацията ще стане изцяло валидна, тъй като ще приключи процедурата по регистрация", посочи говорителят на ЦИК.

"В случай, че нямат необходимия брой подписи, то тогава тези регистрации ще бъдат заличени", заяви той.

По отношение на получени жалби в ЦИК, Андреев обясни, че има жалба по отношение на "Коалиция за България", която е разгледана и коалицията е регистрирана.