Европейският план за борба с рака, представен през февруари 2020 г., е отговорът на ЕС на нарастващите предизвикателства в борбата с рака и, както пише в документа, "представляват политически ангажимент да не се оставя и един камък непреобърнат в търсенето на работещи решения срещу рака".

И все пак тютюнопушенето продължава да бъде водещата причина за предотвратим рак, като 27% от всички видове рак се приписват на него. През 2020 г. 2,7 милиона души в Европейския съюз са били диагностицирани с рак, а още 1,3 милиона души са загубили живота си от различни ракови заболявания.

Това се казва в заключителната декларация от 4-ата Научна среща за намаляване на вредата от тютюнопушенето в Гърция, която се проведе тази година виртуално на 29-и и 30 септември.

В тази декларация Международната асоциация на независими експерти в областта на науката, които работят за контрол върху тютюнопушенето и намаляване на вредата (SCOHRE - International scientific Association of independent experts on Smoking Control & Harm Reduction) призовава политиците и регулаторните органи да се опитат да приложат разумни интервенции, насочени към предотвратяване на стартираща употреба на никотин, особено сред младите хора, и да интегрират подхода за намаляване на вредата от тютюна в цялостния подход за намаляване на заболяванията, свързани с тютюнопушенето, и рака.

Експертите отбелязват, че пълнолетните пушачи, които по различни причини не могат да се откажат от цигарите не трябва да бъдат пренебрегвани от политиките за контрол на тютюна. И когато опитите за спиране на пушенето многократно се провалят, научните доказателства в момента са достатъчно силни, за да потвърдят, че има по-малко вредни продукти - бездимни алтернативи на пушенето на горими цигари, като устройствата за нагряване на тютюн и е-цигарите с течност.

Около това мнение се обединиха и експерти по време на на Втората международна медийна среща за намаляване на вредата от тютюна, която се проведе на 28-ми септември и в която се включиха известни европейски специалисти по кардиология, пулмология и токсикология. Те бяха категорични, че подходът за намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез по-малко рискови продукти без дим може да доведе до ползи за общественото здраве като промени сериозно световната картина на заболяванията, причинени от тютюнопушенето.

Повече от 50 участници от близо 30 държави се включиха на живо в Несебър и онлайн, за да проследят събитието, част от X Юбилейна научна конференция "От науката до леглото на болния", организирана от Арбилис.

Модератор на срещата бе проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Национална кардиологична болница в София.

Тютюнопушене или здраве

"Спирането на пушенето удължава живота на човека и трябва да направим всичко възможно пушачите да спрат цигарите заради вредния ефект на дима върху всички органи и системи. Около 60% от пушачите искат да спрат след сърдечно-съдов инцидент, но за съжаление не го постигат. Освен това хората погрешно смятат, че намаляването на броя изпушени цигари намалява и риска от възникването на болести, свързани с пушенето. Не е така - рискът намалява, и то след години, само ако те напълно спрат цигарите", обясни проф. Георгиев по време на медийната среща.

Спирането на пушенето е най-добрият и ефективен подход за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Можем да говорим и за намаляване на вредата чрез преминаването към системите за нагряване на тютюн и електронните цигари, отбеляза професорът от Националната кардиологична болница.

Той констатира, че пушенето продължава да бъде един от големите здравни проблеми и че докато в други области като в борбата с високия холестерол се наблюдава напредък, то при тютюнопушенето у нас тенденцията остава непроменена.

Цигарата е един малък химически реактор

"Повечето пушачи твърдят, че искат да спрат да пушат и разбират риска и вредата от пушенето. Те обаче не могат или не искат да спрат да пушат заради никотина, който води до пристрастяване. Пушенето на цигари е най-вредният начин за доставяне на никотин. "На въпроса "Защо пушиш?" пушачите казват "Защото ми харесва". Зависимостта се намира в някои центрове в мозъка, а удоволствието идва от една единствена молекула - никотина, каза по време на дискусията председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

Цигарата е една ходеща колба, един малък химически реактор - формират се ацетон, амоняк, арсеник, бутан, въглеронен окис, толуол и още над 7000 вредни и потенциално вредни вещества, много от тях канцерогенни. Този тип вещества се отделят при горенето на тютюна. Пушачът има нужда от никотин и по никаква причина няма нужда от всички тези вещества, които се образуват в цигарения дим при горенето на тютюна", коментира проф. Момеков.

"Намаляването на вредата е подход в политиката, целящ да намали вредата, причинена от опасно действие, а не просто да забрани действието. Има две условия за постигане на ползи за общественото здраве в този контекст: да бъде научно доказано, че продуктът представлява по-малък риск от пушенето на цигари, и да отговаря на потребностите на настоящите пълнолетни пушачи, така че те да го приемат и използват. Удоволствието при използването на устройство с нагряване на тютюн е съпоставимо с това на пушенето на цигара, там количеството никотин е подобно. Пушачите няма да получат същото удоволствие, ако си пръскат спрей, или дъвчат дъвки с никотин например", отбеляза проф. Момеков.

Разлики между аерозола от системите за нагряване на тютюн и цигарения дим

Създаването на бездимни алтернативни и по-малко вредни начини за доставяне на никотин дава възможност той да се набавя, но с намален здравен риск. Това е доказано от редица независими проучвания на международни изследователски институти и агенции, посочи още председателят на Българското научно дружество по фармация.

Редица независими изследвания показват, че главният проблем, свързан с тютюнопушенето и цигарите, не е в никотина, който пристрастява, а в горенето на тютюна. При него се отделят хиляди вредни вещества в цигарения дим, които липсват напълно или почти напълно например в аерозола на системата за нагряване на тютюн.

Бездимните алтернативи намаляват белодробните инфекции

По-малко рисковите бездимни алтернативи могат да допринесат и за управлението на хроничните респираторни болести при пушачите, каза на свой ред по време на форума австрийският пулмолог проф. д-р Волфганг Поп.

"Намаляването на вредата от тютюнопушенето по отношение на белодробните болести е свързано с намаляването на токсичните вещества. Намаляването на въглеродния окис е важно и за сърдечносъдовите заболявания. От значение е и намаляването на канцерогенните вещества. Това води до намаляване на инфекциите, забавяне на темпа на влошаване и прогресия при Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и рак и по-специално рак на белия дроб, който е сериозен проблем при пушачите".

"Когато се използва продукт без горене, рискът от развитие на рак и може би ХОББ, може да се намали значително, както и темпът на влошаване и прогресия при болестта и белодробните инфекции, до които води пушенето. При употребата на системите за нагряване на тютюн също не се образува въглероден окис, което може да е от полза за пациентите с ХОББ и по-конкретно за пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Ефектът при употреба на такива продукти е незабавен. Друг положителен ефект е намалението от 80% до 99% на много различни канцерогенни и токсични вещества. Това означава, че има намален риск, намалена вреда и вероятно ползи за бъдещето, ако пациентът употребява такъв продукт вместо да пуши цигари", коментира проф. Поп във връзка с все по-широко разпространените устройства с нагряване на тютюн.

Най-големият враг на сърцето

Тютюнопушенето е причината за това 36% от населението да е изложено на риск от инфаркт на миокарда. Честотата на възникването му е 6 пъти по-висока при жените и 3 пъти по-висока при мъжете, ако те пушат по кутия на ден в сравнение с тези, които не пушат, отбеляза проф. Виктор Гуревич, вицепрезидент на Националното сдружение за изследване на атеросклерозата в Руската федерация.

Безспорно най-добре за пациентите е да спрат напълно цигарите, но в много от случаите дори при силна опасност част от тях не могат да преодолеят пристрастяването към никотина, заяви проф.Гуревич, който е ръководител на Катедрата по атеросклероза на Научния, клиничен и образователен център по кардиология в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет.

Проф. Гуревич изрази мнение, че въпреки широката дискусия "за" и "против" електронните цигари съществуват научни аргументи за преминаването към тях на заклетите пушачи - употребата на никотин в тази форма носи по-малки рискове за здравето в сравнение с тютюнопушенето, а процентът на отказващи цигарите благодарение на тези устройства се увеличава.

Пушачите живеят с 10 години по-малко

"Над 6 милиона души умират всяка година от болести, свързани с пушенето като над 10% от смъртните случаи са на хора на възраст 30 и повече години. 1/3 от сърдечно-съдовата смъртност се дължи на тютюнопушене, а продължителността на живота на пушачите намалява с 10 години спрямо тази на непушачите. Това е страшно много време", сподели унгарският кардиолог д-р Емил Толди - Шедел.

Унгарският кардиолог д-р Емил Толди – Шедел: Кой е най-ефективният метод за намаляване на вредата от тютюнопушенето

Изследванията показват също, че продължителността на живота на пушачите намалява с около 20% в сравнение тази на непушачите в различните възрасти. "Проблемът е, че само 5% от хората успяват да спрат цигарите завинаги без допълнителна помощ и само 8%, когато прибягват до терапевтични други средства за отказ", подчерта д-р Шедел, който е председател на Медицинското общество за намаляване на вредата в Унгария и генерален директор на болница "Св. Ференц" в Будапеща.

Европейското общество по кардиология за превенция на сърдечносъдовите заболявания предлага няколко подхода в клиничната практика за справяне с проблема: спиране, превенция и намаляване на вредата. Превенцията се нарежда на първо място. Другият подход е спиране на пушенето, но при някои хора, дори в риск, това не е възможно, отчитат кардиолозите.

"Над 48% от пациентите с коронарна болест продължават да пушат, 72% от тези с периферна артериална болест и над 57% от пациентите с инсулт продължават да пушат след инсулта, което е впечатляващо висок процент", посочи унгарският кардиолог.

Алтернативните продукти vs. пушенето на цигари

Агенцията по обществено здраве на Англия (Public Health England) в четири последователни свои годишни доклада посочва аргументи в подкрепа на намаления риск от електронните цигари и бездимните алтернативи като устройствата за нагряване на тютюн в сравнение с продължителното пушене.

Степента на вредност на електронните цигари е 95% по-малка от тази на традиционните горими цигари, а устройствата с нагряване на тютюн вероятно също намаляват излагането на потребителите и хората около тях на вредни вещества в сравнение с цигарите, гласят заключенията от докладите на британската здравна агенция от 2017 и 2018 г.

През 2019 г. британските изследователи препоръчаха електронните цигари в съчетание с подкрепа за отказ за всички пушачи, които искат да спрат с вредния навик. В доклада си от тази година пък Агенцията казва, че алтернативните устройства за доставяне на никотин като електронните цигари могат да имат решаваща роля за намаляване на огромната здравна тежест, причинена от тютюнопушенето.

"Друг доклад на Комитета по наука и технологии във Великобритания (Science and Technology Committee), базиран на 100 доказателствени данни, заключава, че в парата на е-цигарите няма отделяне на катрани и въглероден окис. Това са най-опасните компоненти на цигарения дим, който се образува при горенето на тютюна при конвенционалните цигари," изтъкна проф. Момеков.

Националният институт за обществено здраве и околна среда на Нидерландия (RIVM) също казва в свой доклад, че макар и не без риск, употребата на системите с нагряване на тютюн води до от 10 до 25 пъти по-ниски нива на излагане на канцерогенни вещества. Това може да доведе до значително подобрен рисков профил в сравнение с цигарите.

От Федералния институт за оценка на риска на Германия (BfR) също посочват, че на базата на анализи намалението на токсичните вещества в аерозола на устройствата с нагряване "е вероятно да води съответно до намаление на излагането на тези токсични вещества". Едно от най-големите признания за намалената вреда на системата за нагряване на тютюн IQOS е решението на Агенцията по храни и лекарства FDA от юли 2020 г., в което американският регулатор разреши системата да се предлага на американския пазар като "тютюнево изделие с модифициран риск", тип продукт с намалено излагане на вредни и потенциално вредни вещества.