Център за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН представи респираторните маски, с които медицинският персонал, гранична полиция и служителите на РЗИ ще се пазят от коронавируса.

За разлика от обикновените маски, при които се вдишва и издишва през маската, при тази вдишването е през филтрите, а се издиша през маската.

Още снимки вижте тук >>>

Тези предпазни средства са предназначени за лекарите и медицинския персонал. Производството на маски и облекла започва от днес. Първи ще ги получат инфекциозните отделения.

На заседанието в Министерския съвет министрите и премиерът се срещнаха с учени, които предложиха съдействие в изработването на средства срещу COVID-19. Учените изразиха готовност да се включат с целия си потенциал в борбата срещу разпространението на заразата у нас.

Снимка: БТА

Поръчани са 70 000 предпазни облекла и още толкова предпазни маски за медицинския персонал, който ще се грижи за болните от новия COVID-19.

Всичко е договорено и осигурено и облеклата в най-скоро време ще бъдат предоставени, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Платовете отговарят на всички изисквания и цяла нощ са договаряни подробностите за изготвянето им с двата производителя. Те дори надвишават изискванията за безопасност.

Освен платовете сертифицираната лаборатория е изпробвала и всички ципове, като и те вече са доказано качествени и надеждни.

У нас доказаните случаи на коронавирус вече са шест. По два в София, Плевен и Габрово.