Всички пациенти, които са на хемодиализа във видинската болница, ще бъдат извозени от днес следобед в Монтана, където ще се извършват процедурите. Това съобщи за БТА доктор Владимир Вълчев, директор на Районната здравноосигурителна каса във Видин.

Уточнени са графиците, организиран е транспорт и са предупредени пациентите от Видин. РЗОК е извършила проверка на Центъра по хемодиализа, където е установена авария в един от филтрите на апаратурата. Очаква се в понеделник тя да бъде отстранена и работата на Центъра да бъде възстановена.

Центърът за хемодиализа във Видинската болница работи в авариен режим от понеделник, а той е единствен за цялата област. Причината е, че повреда в апаратурата за пречистване на водата. На пациентите се извършва хемодиализа, но има риск от усложнения.

Във вторник здравният министър Кирил Ананиев разпореди проверка в Центъра по хемодиализа във Видин заради аварията с апаратурата и сигнал за починал сутринта 50-годишен мъж, чакащ за хемодиализа.

От болницата отрекоха случая да има общо с повредата, тъй като пациентът сам предприемал рискови действия като разтеглял периодите, когато да не е на диализа. Пациентът е трябвало да мине на диализа в понеделник. Тогава обаче системата в отделението аварира. Така той решава, че ще направи следващата процедура два дни по-късно в болницата в Монтана - с частен транспорт и заедно с други болни. Мъжът е докаран в спешния център, но вече в тежко състояние и не успява да получи необходимото му лечение.

На място в болницата пристигна зам.-министър Бойко Пенков и обяви, че хемодиализа на пациентите се извършва, но има риск от усложнения, затова до понеделник Центърът няма да работи.

"До момента има създадена много плътна организация, така че никой от пациентите, които имат нужда от диализа, да не остане непокрит. Осигурява се категорично транспорт от техните домове до болницата", уточни той. До дни здравното министерство ще предостави 180 000 лв. за закупуване на нови хемодиализни апарати, легла и водоочистваща система.

В сутрешния блок на БНТ пациенти сигнализираха за "хронични" пропуски, които се трупат години наред, независимо от смяната на ръководството на болницата. Машините не са лоши, но се нуждаят от поддръжка. Има недостиг на персонал, сестрите се разпределят между 2 отделения, няма постоянно наблюдения, сигнализираме със звънци от пазара, казаха хората.

Те обвиниха болницата и за високата смъртност на пациенти на хемодиализа във Видинско.