Ампула - реликва на Св. Йоан Богослов, постави началото на дарителска кампания. Тя цели да събере средства за изографисването на една от най-красивите нови църкви в страната - храма "Свети Пимен Зографски" в Бургас, съобщи bTV.

Четирима млади зографи от Бургас работят по купола на храма.

"Най-горе стои Христос Пантократор, ангели, които носят Неговия лик и по-надолу ще има пророци. Това ще бъде украсата тук в самия купол, надолу вече различни евангелски сцени", обясни църковният зограф Недялко Жеков.

През Възраждането патронът на днешните зографи Свети Пимен възстановява 300 църкви и 15 манастира, които украсява със стенописи.

"Той обикаля цяла Северна България от Македония като тръгва, Западните покрайнини, най-важното, проповядвало се е на български език", каза отец Стелиян Кунев.

Ампулата, свързана с почитта към Свети Йоан Богослов, е открита при разкопки близо до храма.

 

"Няколко са открити такива с подобни размери в град Ефес, но те са от глина. Това, което прави този предмет уникален, е, че той е от олово", разказа Милен Николов, директор на Регионален исторически музей в Бургас.

За завършването на храма помагат и децата от неделното училище - правят коледни свещи, които ще продадат благотворително.