И бившият главен прокурор и настоящ председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров подкрепи апела на 11 членове на предния състав на ВСС за оставка на шефа на ВКС Лозан Панов.

Днес стана ясно, че част от магистратите - вече бивши членове на ВСС, които са участвали в избора на Лозан Панов, оттеглят подкрепата си за него.

Цацаров коментира темата в отговор на журналистически въпроси преди старта на заседанието на парламентарната комисия, наблюдаваща работата на КПКОНПИ. "В този избор съм участвал и аз. Към този момент не съм магистрат, за писмото на колегите разбрах от медиите. Не съм в правото си в момента да изразявам каквито и да е писмени становища пред ВСС .

Припомняме, поредното недоволство срещу председателя на ВКС Лозан Панов избухна след като в сградата на Съдебната палата бе заснет музикален клип, в който имаше оръжие и наркотици. Договорът за заснемане в сградата на палатата е бил подписан като разрешение за снимане на романтичен филм. Обвинението към Панов, с което му отнеха стопанисването на Съдебната палата, бе че не е упражнил контрол.

Но ако трябва да го кажа по друг начин - да, подкрепям всичко онова, което те са написали", посочи Цацаров. На въпрос за иска на оглавяваната от него комисия за запориране на имущество за 500 000 лева на разградския подсъдим бос Иво Прокопиев и на имущество на Стоян Александров, шефът на КПКОНПИ коментира:

"За Стоян Александров и Прокопиев са получени постановления за повдигане на обвинение, извършени са съответните проверки и е установено имущество, което ние смятаме, че е незаконно придобито с оглед на това от съда се претендира отнемането му. По отношение на Александров имуществото е на много висока стйност. Там става въпрос за незаконна банкова дейност с изключително големи размери и съответно имущество, което може би е придобито като обезпечение в резултат на това, което никак не е малко, то е над 10 млн.лв".

По отношение на разследването за убийството на Станка Марангозова и кой е поръчителят, Цацаров бе лаконичен в коментара си и заяви, че не може да даде повече информация за текущото разследване.

Парламентарната антикорупционна комисия прие доклада на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ за миналата година, предстои разглеждането му в пленарна зала. Това е посочил председателят на парламентарната комисия и народен представител от НФСБ Борис Ячев, съобщиха от партията.

По думите на Ячев за 2019 г. КПКОНПИ е приела 222 решения за внасяне на искове в съдилищата в размер на близо 850 млн. лв. По линия на противодействие на корупцията 450 от направените проверки са приключили с резултати и са внесени в Прокуратурата. През миналата година са подадени 166 сигнала за конфликт на интереси - при 14 от тях е установен такъв.

По време на заседанието на парламентарната комисия са били коментирани и 9 съвместни операции на КПКОНПИ и Специализираната прокуратура, придобили силна публичност през миналата година, посочил Ячев. Сред тях е разследването на кмета на Червен бряг, на когото е повдигнато обвинение за длъжностни престъпления, касаещи обществена поръчка. Повдигнато е обвинение на кмета на Чупрене, област Видин и негови приближени заради продажби на общински земи на дружества, свързани с властимащите. Разследвани и с обвинения са кметът на Божурище и членове на екипа му за престъпления по служба, свързани с продажба на общински земи на занижени цени на дружества на роднини на кмета. Разследван е и началникът на митническото бюро в Севлиево за това, че е взимал "такса спокойствие" от местна фирма срещу обещанието да не се извършват митнически проверки. Повдигнато е обвинение.