Направени бяха много коментари, аз се въздържах. Колкото и на пръв поглед нелогично да звучи защо е направил така, ще кажа "Защото е президент". Конституцията му дава право - той има право по Конституция, той прави това, на което има право. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред журналисти отказа на президента Румен Радев да подпише указа за неговия наследник на поста Иван Гешев, който бе избран с гласуване от ВСС.

Запитан дали очаква на новото гласуване във ВСС в четвъртък /14 ноември/ някакви изненади, Цацаров каза: "Човек в живота може да очаква всичко, аз с моя глас зная как ще постъпя - ще дам гласа си за Иван Гешев".

Според него едва ли може да се стигне до криза с назначаването на Иван Гешев на неговия пост. "Не очаквам да се стигне до криза, но нека първо да видим изхода от гласуването в четвъртък. Ако то е 17 и повече гласа (за Гешев - бел. ред.), тогава президентът е задължен да подпише указ.

Цацаров заяви, че в четвъртък кадровият орган само ще прегласува решението си, както пише в Конституцията. Ситуацията не допуска дебат, обясни той. Чест прави на Румен Радев, че мотивира отказа по най-открит начин. А дали го приемам е друга тема. Няма защо да търсим във връщането на решението на ВСС тъмен подтекст, каза още Сотир Цацаров.

До настоящия момент президентът показа, че действа в обозрим срок, както сам той се изрази. Протакането на нещата не е решение, а този президент е показал, че няма свойството да протака и да отлага нещата", изтъкна Сотир Цацаров.

На заседанието си в четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъди указа на президента Румен Радев с който върна предложението за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Втора точка в дневния ред на съдебните кадровици е повторното гласуване на кандидатурата на настоящия заместник на Сотир Цацаров.

Ако Иван Гешев получи подкрепата на поне 17 от съдебните кадровици, президентът Румен Радев ще е задължен на подпише указ за назначаването му. Ако не събере такава подкрепа, процедурата за избора на следващ обвинител номер едно трябва да започне отначало.

На 24 октомври "за" номинацията на Гешев гласуваха 20 от членовете на Висшия съдебен съвет. Четирима бяха против - и четиримата от Съдийската колегия.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев приеха представители на Национално Дружество "Традиция".

Повод беше акция на ГДБОП, подпомагана от служба Контрол на общоопасни средства, при която бяха иззети старинни оръжия на няколко места в страната.

В следствие на координираните действия бяха конфискувани 56 оръжия и 900 единици боеприпаси на седем места в цялата страна. Акцията е общоевропейска и е под шапката на Европол.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че операцията не е била насочена към Дружество "Традиция", а към проверката на конкретни сигнали. Той поясни също, че акцията била по повод на конкретни сигнали срещу няколко човека, както и че експертизите ще изясняват дали тези пушки не са част от исторически колекции. Оценката ще е за сметка на държавата. До момента проверката по случая не дава основания да се смята, че има нарушения.

"Част от проверените лица са от управителния съвет на "Традиция". При голяма част от сигналите не са констатирани нарушения", допълни той.

В същото време обвинител номер едно на България обяви, че подкрепя родолюбивите инициативи на сдружението. Именно "Традиция" десетилетия наред организира възстановки на важни исторически събития от нашата история.

В много кратки срокове, до края на седмицата, държавата ще прави експертиза на иззетите оръжия на дружество "Традиция", каза главният прокурор. Ако се окаже, че няма нарушения на закона, оръжията ще бъдат веднага върнати.

Председателят на дружеството Огнян Маринов заяви, че били потресени от действията, на които били подложени, но след срещата вече били по-спокойни.