Бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който сега е председател на Комисия за противодействие на корупцията иза отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), направи официално изявление, след като името му беше намесено в нашумялото напоследък разследване "Осемте джуджета".

Няколко часа след публикуването на поредната част от него, пресцентърът на комисията разпространи съобщение, в което се уточнява, че то е по повод "публикувано днес - 20.08.2020 г., разследване на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" със заглавие "Осемте джуджета - част 4", в което фигурира и следният текст: "Един съдебен протокол ни разкрива още нещо. От заседанието на Специализирания наказателен съд за разглеждане на поисканото задържане на Явор Златанов (собственик на асансьорните заводи "Изамет", който твърди, че е бил изнудван да прехвърли бизнеса си под натиска на скандалния бивш следовател Петър Петров - Пепи Еврото - б.р.) по обвиненията в участие в ОПГ и изнудване на баща му е видно, че скоростното действие на прокуратурата вероятно започва още след първата среща в "Осемте джуджета" (столично заведение - б.р.). И както се твърди на заседанието, с подписа на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Нека да повторим - документираната в смс-ите на Златанов среща е на 27 юни 2019 година, а в съдебния протокол изрично е записано, че на 28 юни тогавашният главен прокурор Цацаров разпорежда обединяване на няколко преписки по случая и изпращането им за разследване на НСлС".

Освен това от КПКОНПИ изтъкват, че изявлението идва и "по повод публикации в медии - Дневник - "Осемте джуджета": и подписът на Цацаров се появява в документи", Медиапул - "Осемте джуджета" 4: Кражба на бизнес за милиони. И подписът на един главен прокурор", Свободна Европа: "Осемте джуджета" IV: Как подписът на Цацаров се озова на документ от аферата" и др."

А самото изявление на Цацаров гласи:

"От цитирания по-горе текст, съдържащ повече внушения, отколкото факти, става ясно, че публикацията в тази й част касае постановление на главния прокурор за възлагане на досъдебно производство за разследване от Националната следствена служба, издадено на основание чл. 194 ал. 2 пр. 2-ро от НПК. По време на моя мандат бяха утвърдени и правила за приложението на чл. 194 ал. 2 от НПК, съдържащи критерии и процедура за такова възлагане. Процедурата включва предложение от съответните наблюдаващ прокурор и административен ръководител, образуване на съответна преписка във ВКП, становище на прокурор от ВКП и финално произнасяне на главния прокурор с постановление за възлагане. По този ред на Националната следствена служба ежегодно са били възлагани множество дела, чиито брой е отразен във всеки годишен отчетен доклад на ПРБ, публикуван на общ достъп. Моят подпис стои под стотици такива постановления, както и под други актове, издаването на които е правомощие по закон на всеки главен прокурор. За всеки от тези актове, включително и по отношение на споменатото постановление за възлагане, съм спазил разпоредбите на закона".

Накрая бившият главен прокурор завършва:

"Всяка неправителствена организация и всяка медия има право на своя позиция и свобода на изразяването й. Необходимо е обаче това да става без внушения и след поднасяне на фактите такива, каквито са, а не такива, каквито трябва да изглеждат според авторите им и техните идейни и финансови спонсори. В противен случай фактите се подменят с удобни за конюнктурата на деня внушения, а опитът за публичното им представяне - с клевета".