Жители на столичния квартал "Лозенец" сигнализираха институциите, че дървета се унищожават умишлено в зеленото пространство между улиците "Цветна градина" и "Вежен". Те се притесняват, че на мястото ще се издигне поредната висока сграда, предаде bTV.

Местните забелязали, че стогодишните дървета, които са разположени на територията на паркинг, започват да умират. При проверка станало ясно, че на всяко дърво са направени множество дупки в основата около корените, в които е налята някаква течност.

Жителите на "Лозенец" сигнализирали местното районно управление, които пък уведомили РИОСВ. Резултатите от проверката каква точно е излятата течност ще станат ясни по-късно днес.

Междувременно кметът на района е категоричен, че това е злонамерено тровене на дърветата и допълни, че и те са сезирали институциите.

Дали това място се подготвя за строеж на нова сграда - все още не е ясно. Според жителите на квартала то е неправомерно реституирано, но след водени дела парцелът се води за озеленяване, а не за застрояване.

От общината допълват, че ако собственикът иска промяна на устройствения план и иска да строи на този парцел, той трябва да уведоми общината, която да организира обществено обсъждане. Те са категорични, че не са предлагали този терен за строителство.