Трима души, завърнали се от Китай и Тайланд, се наблюдават от българските здравни власти у нас. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с разпространението на новия коронавирус - 2019 - nCoV, на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Българските здравни власти наблюдават с внимание трима български граждани, които са имали оплаквания за влошено общо състояние. За щастие, по последна информация, тяхното здравословно състояние е добро и продължава да се подобрява, посочи министърът.

Според него, здравните власти у нас строго следят медицинското състояние на две българки, завърнали се от Китай и Тайланд, а за българина, завърнал се от Пекин, който бе приет във ВМА, е доказано, че не е заразен от коронавируса.

Двете българки в момента са под медицинско наблюдение в инфекциозни структури. Тази мярка е с превантивен характер заради съобщени от лицата грипоподобни симптоми и необходимостта да бъдат направени съответните изследвания с цел категоричното отхвърляне носителството на коронавирус 2019-nCoV.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че една от хоспитализираните жени, завърнала се от Пекин, е установено наличието на метапневмовирус, което обяснява нейното състояние и означава, че 99% отпадат съмненията за "китайския вирус". Тя е настанена в столична болница.

Другият случай е на българка, завърнала се от Тайланд, но рискът и за нея е много малък. Тя е настанена в болница в Добрич. Очакваме резултатите за нея да излязат скоро. Тя е от Добричка област. В Тайланд има регистрирани случаи на коронавурис, но до вчера само шест. Въпреки това с оглед превенция, жената е изолирана, тя от вчера е без температура, посочи Кунчев.

Българките ще бъдат в болница в следващите 14 дни и ще бъдат следени, дали няма да покажат симптоми на опасната инфекция.

Има и още една жена, завръщаща се от провинция на Китай, която не е засегната от вируса. Тя е пътувала от Китай с полет през Доха, по време на който, само защото й се е скъсала маската, заявява на екипажа, че вече е заразена с коронавирус и иска помощ, посочи Кунчев.

Тодор Кантарджиев каза, че Националният център по заразни и паразитни болести поддържа диагностични възможности за лабораториите си за повечето известни вируси. Коронавирусите причиняват една трета от заболявания на горните дихателни пътища. Има четири начина за доказване на тези вируса, посочи той. По отношение на диагностиката директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев посочи, че още преди две седмици държавата ни е поръчала реактиви за доказването на новия коронавирус. Очаква се те да пристигнат още в края на настоящата седмица, а от началото на следващата седмица Националната референтна лаборатория да работи с тях. Отделно от това до две седмици България ще разполага и с новия кит за установяване на коронавирус, който страната ни вече е заявила на Европейската референтна лаборатория в болница "Шарите" в Берлин. До тогава българските здравни власти работят по утвърдения протокол, изследвайки евентуалното носителство на коронавируса 2019-nCoV с генетичните тестове за други шест коронавируса, както и с тестовете за различните грипни щамове.

От здравно министерство призоваха да не се създава паника, тъй като имало случай на гражданка, пътуваща от Лондон, която е имала съмнителна здравна картина, и е била изследвана още на летище "София". Тя обаче вдигнала "луд скандал" на работещите на летището, затова че искат да я термометрират чрез инфрачервени термокамери . Има и още един случай на жена, която е пътувала с маска в самолет от Китай, и след като маската й се е скъсала, решила, че е заразена.

В момента на летище "София" се осъществява засилен контрол, включително с термометриране чрез инфрачервени термокамери, като особено внимание се обръща на пътниците, пристигащи от Москва, Истанбул и Лондон - градовете, в които има прекачване на пътуващи от Китай, съобщи д-р Ангел Кунчев.

По отношение на българския ансамбъл от Петрич, пристигнал от Пекин, доц. Кунчев обясни, че са предприети необходимите противоепидемични мерки. Дадени са указания на личните им лекари, които в срок от 14 дни да проследяват тяхното здравословно състояние. За целта в болницата в Петрич е разкрит специализиран кабинет, към който членовете на ансамбъла могат да се обръщат при оплаквания.

Министерството на здравеопазването поддържа непосредствена връзка с Министерството на външните работи, за да получаваме информация за всички български граждани, които се връщат от България, каза още здравният министър. По думите му при първа възможност тримата студенти, които са блокирани заради карантината в град Ухан, ще бъдат извозени със самолет до някоя от европейските държави.

Кирил Ананиев увери, че държавата е взела всички необходими мерки за следене на коронавируса. Българските власти поддържат връзка със СЗО и Европейската комисия и се следят мерките и препоръките за предпазване от заболяването. По думите му се следят мерките, които те препоръчват на държавите за предпазване от това заболяване. Министърът каза, че е създал оперативна работна група, в която са включени всички заинтересовани - МЗ, Националната референтна лаборатория, Националния център по заразни и паразитни болести, главният държавен здравен инспектор, МВнР, ДАНС, БЧК.

Създадена е координация, дадени са инструкции на лечебните заведения как да реагират при съмнение за заболявания от този нов вирус, посочи министърът. Създадена е координация между лечебните заведения, към които има инфекциозни отделения, както и инфекциозната болница в София как да реагират при условие, че има гражданин със съмнение, че има тази болест. Осигурени са средства за закупуване на още три термокамери за летищата в София, Варна и Бургас. Поръчано е допълнително специално медицинско облекло, ръкавици и специални маски, които ще се ползват от медицинския персонал, който ще извърши съответното наблюдение и лечение, за които се съмняват, че имат такова заболяване, отбелязва Ананиев. По думите му оборудването ще пристигне до една седмица.

Според д-р Ангел Кунчев оценката на Европейски център за превенция и контрол на заболяванията е, че бъдещето разпространение на коронавируса 2019-nCoV е много вероятно, заплахата за внос в Европейския съюз е средна, а предприеманите от държавния здравен контрол на страните-членки мерки са адекватни.