"България заслужава да се потрудим за нея". Това написа лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в профила си в социалната мрежа, цитирайки писателя Иван Вазов по повод Независимостта на България.

"Днес празнуваме независимостта на България. Честит празник! Тази независимост, изкована от нашите предци преди 113 години, обаче не би била възможна ако ги нямаше тогавашните духовни водачи на народа", заявява Трифонов. 

Той отдаде почит и на Патриарха на българската литература Иван Вазов, починал на този ден преди 100 години.

"Днес отдаваме почит на един от тези духовни водачи, отишъл си от този свят преди 100 години. Това е Иван Вазов. Животът и делото на Вазов са абсолютното доказателство, че със силата на словото могат да се постигнат много повече победи, отколкото със силата на оловото. А каква по-голяма победа от това да вдъхнеш национално самочувствие, гордост и смелост на целия български народ?", отбелязва лидерът на ИТН и добавя:

"Сега България няма духовен водач като Вазов. Въпреки това, ние, като народ, можем да постигнем много - ако препрочитаме Вазов и следваме неговите думи. В романа "Под игото" Иван Вазов пише следното: "България заслужава да се потрудим за нея".