Маратон за ваксинация срещу КОВИД-19 започва в 16.00 часа днес и ще продължи до 8.00 часа в понеделник, съобщава в. "Гъндул".

В Националната библиотека и Палатната зала ще работят 50 ваксинационни кабинета, в които желаещите да се ваксинират ще могат да направят това без предварително записване. Ваксината, която ще бъде прилагана по време на маратона, е на Пфайзер, уточнява изданието.

Около 1200 доброволци - 260 лекари, 300 медицински сестри, 135 лекари-стажанти и 500 студенти - ще участват в денонощната ваксинация. Сред лекарите, които ще поставят ваксини, е и координаторът на Националния ваксинационен комитет д-р Валериу Георгица.

Изданието отбелязва, че ваксинационните кабинети ще могат да приемат хора, желаещи да се имунизират, независимо дали са от Букурещ или от друго населено място. Необходимо е да се представи само лична карта.

Шест автобусни линии ще работят и през нощта, за да улеснят придвижването на хората до ваксинационните пунктове и обратно.

Префектът на Букурещ Алин Стойка уточни, че лицата, които отиват да се ваксинират в интервала между 22.00 и 5.00 часа, когато движението е ограничено, трябва да представят декларация на собствена отговорност.

"Гъндул" отбелязва, че в събитието ще участват и популярни спортисти, артисти и други известни личности, като в рамките на маратона ще бъде представена и културна програма.