Три нови случая на заразени с коронавирус са потвърдени днес в област Разград, съобщиха от Областния кризисен щаб.

С положителна проба е 46-годишна жена от Исперих. В понеделник тя е потърсила медицинска помощ в местната болница, където е хоспитализирана в изолатора на Вътрешно отделение. Взета й е проба за PCR-изследване, като резултатът е положителен.

Същия ден в болницата в Исперих е постъпила и жена на 70 години. Тя също е настанена в изолатора на отделението по вътрешни болести. Жената е с придружаващи заболявания - хронична обструктивна болест, хипертонична болест и сърдечна недостатъчност.

Другият потвърден случай на заразен с коронавирус е жена на 38-годишна възраст от Ясеновец. Приета е в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с коронавирус на Университетската болница "Медика" в Русе вчера следобед.

Установени са хората, с които трите жени са контактували. Взети са материали за изследване.

От Областния кризисен щаб в Разград припомнят, че общият брой регистрирани за COVID-19 за областта е 37, от тях активни 30. На стационарно лечение в разградската болница са девет души. Петима пациенти се лекуват в УМБАЛ "Медика" в Русе и двама в исперихската болница.

Няма заразен с коронавирус медицински персонал, уточняват от щаба.

Междувременно започва масово тестване за коронавирус на жителите на затвореното село Изгрев, Шуменско

Ще бъдат взети проби на 300 души, които са над 30 процента от населението в селото. Това съобщи на пресконференция директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Шумен д-р Пепа Калоянова, след днешното извънредно заседание на Областния кризисен щаб, във връзка с регистрираните 12 новооткрити случая на заразени с коронавирус в селото и епидемиологичната обстановка в региона.

Положителните проби за СOVID-19 на жители на с. Изгрев до момента са 15. Единайсет от тях са под карантина в домовете си, а четирима от заболелите са хоспитализирани в МБАЛ- Шумен. В лечебното заведение е настанен и руският гражданин, чиято контролна проба за коронавирус също бе положителна, отбеляза Калоянова.

Областният кризисен щаб предлага да бъдат въведени строги противоепидемични мерки в с. Изгрев, община Венец, и да се ограничи движението на хора от и до селото. За тази цел ОД на МВР - Шумен, трябва да организира контролно-пропускателни пунктове на пътищата за селото, които да контролират движението на граждани и автомобили, като се пропуска преминаването на хора само в случаите на неотложност на пътуването. Кметовете на всички общини в област Шумен пък трябва да преустановят провеждането на тържества, включително сватби, както и пазари, без тези със селскостопанска продукция, каза на пресконференцията областният управител проф. Стефан Желев.

Останалите противоепидемични мерки на Щаба, за които трябва да следят служителите на РЗИ и ОД на МВР в Шумен, предвиждат - задължително носене на предпазни маски и ръкавици на закрити обществени места, недопускане струпването на повече от двама души на открити и закрити обществени места, както и задължително спазване на дистанция от минимум два метра в селото. Всички работодатели и собственици на търговски обекти трябва да организират строго спазване на алгоритъма на дезинфекция - осигуряване на дезинфектанти за ръце и задължителното им ползване, носенето на защитни предпазни маски и ръкавици и други, по предписание на РЗИ, отбеляза Желев.

Възлага се на директора на здравната инспекция в Шумен да съгласува решенията на Областния кризисен щаб с главния държавен здравен инспектор и да издаде заповед, с конкретизирани противоепидемични мерки. Искането е те да останат в сила в 14-дневен срок, считано от 11 юни, уточни Желев.

Д-р Калоянова отбеляза, че заповедта е подготвена и ще бъде издадена в най-кратък срок. С протокола от Областния щаб и мотивирано искане, с подготвена кратка епидемична информация, ще бъде изпратена за съгласуване с главния държавен здравен инспектор, след което ще бъде публикувана на сайта на РЗИ-Шумен и ще бъде изпратена на съответните институции за изпълнение.

В с. Изгрев е засилено полицейското присъствие, през няколко часа се проверяват поставените под карантина жители на населеното място и спазването на вече взетите противоепидемични мерки, каза на пресконференцията директорът на ОД на МВР - Шумен, старши комисар Ялчън Расим.

От началото на пандемията в Шуменска област са установени 28 заразени с коронавирус, припомни д-р Калоянова.