Има случаи на коронавирус в 185-та детска градина в столичния квартал "Дружба". Това съобщи по БНР кметът на София Йорданка Фандъкова.

Заразените са майка с две деца и още едно дете от градината.

Веднага започнахме тестове и няма положителни проби засега сред персонала, уточни кметът. Тя добави, че тестовете ще продължат и в понеделник. Директорката е уведомила родителите. Градината утре ще бъде затворена, каза още Фандъкова.

Целта на мерките е да може системата ни на здравеопазването да издържи, лекарите и персоналът да могат да се справят и да се опазят. Това е основната цел. Втора основна цел е да не се разпространява толкова много заразата и в същото време животът в града да продължава нормално, добави Фандъкова.

Мисля, че носенето на маски не пречи на никого да си върши работата, да се разхожда и дори да посещава културни и спортни мероприятия, добави тя.

Столичният кмет отбеляза, че протоколи се издават и на хора, които не носят маските правилно. Проверените лица са над 850, които са и предупредени устно в периода 23-26 юни.

Разчитам, че в София живеят интелигентни и отговорни хора, подчерта кметът. Притеснена съм от събирането на много хора на едно място в затворени пространства, каквито са и дискотеките. Столична община не е съгласувала провеждането на такива балове, но факт е, че заповедта на министъра позволява 50% от капацитета на заведенията да са заети. Разбирам желанието на младите хора, че искат да се забавляват, но разчитам на това, че те си дават сметка, че е опасно и за тях, повече и за техните близки, допълни още Фандъкова.