При рехабилитацията на пътя Мездра- Своге- Нови Искър по проект "Транзитни пътища", извършена две години преди катастрофата край Своге със 18 жертви, сдружение "Трейс Своге" е изпълнило качествено и в срок ангажиментите си по целия проект и работата му е приета без забележки. Това се казва в официална позиция на "Трейс груп холд".

От компанията заявяват, че ще предприемат всички законови действия за защита на своята репутация от неверни твърдения.

При избраната договорна форма за проекта изпълнителят единствено извършва работите без право да изменя или да коригира заданието за строителство.

От "Трейс груп холд" твърдят, че техническият проект, от една страна, съдържа несъответствие с реалните данни и ситуация на трасето, а от друга - с нормативните изисквания за такъв тип път.

Сред тях съществуващите криви са без преходи, което не отговаря на Наредбата за проектиране на пътища. От 50-тия до 76-тия км над 56% от кривите не отговарят на класа на пътя.

По отношение на коефициента на сцепление на пътното покритие, от "Трейс" отбелязват, че в действащата нормативна уредба не са указани стойности за контрол на показателя, а той зависи, освен от качеството на асфалтовото покритие, и от текущата поддръжка и чистотата му.

"Варовиковите скали са материал, който се използва за почти всички видове асфалт, и използването им е регламентирано в стандартите за асфалтовите смеси", се казва още в позицията на компанията.

Ето и цялото становище на фирмата. Можете да го прочетете тук>>>